Boek
 

Nu ook het volledige verhaal en documentatie in het boek: De Duinen der gefusilleerden. Hoe de nazi’s in het geheim tweehonderd slachtoffers begroeven in Hechtel", Victor Geerdens, Maurice Thysen e.a..Het is uitgegeven bij Mammoet, imprint van uitgeverij EPO; en in de boekhandel te koop voor € 29,90 of langs mail,

Brief en bestelformulier - Commentaren van 12 bekenden

Brochure



Gemeentebos Hechtel - Executieoord
Geheime begraafplaats 1942-1944


Verbroedering van Verzetsgroeperingen Limburg


Français - In het Frans 

Herdenking Hechtel 2016

Inhoud - Alfabetische lijst slachtoffers

Colofon

8 mei 2019

Dit is een uitgave van de Verbroedering van Verzetsgroeperingen Limburg (V.V.L.). Deze Verbroedering bestaat uit de Koninklijke Unie van Inlichtings- en Actiediensten (K.U.I.A.D.) Sectie Limburg en Noord-Brabant, de Koninklijke Unie van Verbroederinger van het Geheim Leger Limburg (K.U.V.G.L.), de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden van België (N.C.P.G.R.) Gewest Noord-Limburg en het Onafhankelijkheidsfront (O.F.) Limburg.

Vormgeving brochure en omslag : Jan Depover Foto omslag : Dirk Holvoet Druk : drukkerij EPO Berchem

Verantwoordelijke uitgever : Victor Geerdens, Rechtestraat 50, 3852 Koersel - Beringen. In deze brochure ontbreken foto's van 12 slachtoffers. Het "Gedenkboek" verschijnt eind september 2020. Wij zoeken foto's van deze slachtoffers. Indien U ons kunt helpen, gelieve contact op te nemen met de voorzitter van de V.V.L., Victor Geerdens. tel. 011.42 33 54 of victor.geerdens@telenet.be

Inhoud

Titel
Colofon
- Verantwoording
       Geheim
       Brochure

       Het redactievomité

- De nazi-slachtoffers begraven op de geheime begraafplaats "Gemeentebos" te Hechtel (1942-1944)
- De verzetsbewegingen van de slachtoffers
    1. De gewapende verzetsbewegingen
    2. De inlichtings- en actiediensten

- Geraadpleegde literatuur
- Verantwoording gebruikte foto's
- Alfabetische lijst van de slachtoffers dor de Duitse bezetter begraven te Hechel (1942-1944)
- Woord van dank

Verantwoording - Inhoud

In het "Gemeentebos" te Hechtel, deel van het Militaire Kamp van Beverlo, heeft de Duitse bezetter tussen 24 januari 1942 en half juli 1944 liefst 203 slachtoffers begraven.

Na de bevrijding identificeerde men 182 nazi-slachtoffers, terwijl twintig lichamen onbekend bleven en één lichaam uit het graf was verdwenen.

Wie waren nu de 182 geïdentificeerde slachtoffers?

- Naast twee neergeschoten RAF-men ging het om mensen uit de negen toenmalige Belgische provincies: vijftig Brabanders, 36 Luikenaars, 27 Oost-Vlamingen, vijf West-Vlamingen, negentien Antwerpenaars, twintig Limburgers, zes Luxemburgers, dertien Henegouwers en vier Namenaars.

- 168 slachtoffers werden gefusilleerd. Veertig waren op het moment van hun executie 'officieel' gijzelaar en hun namen verschenen in de perscommuniqués van de Duitse bezetter. Het was baron Alexander von Falkenhausen, de militair gouverneur voor België en Noord-Frankrijk, die hun doodsvonnis tekende. Hij deed dat als represaillemaatregel voor aanslagen in het bezette land, aanslagen die men de gijzelaars onmogelijk kon aanwrijven omdat ze op dat moment al gevangen zaten. 128 slachtoffers kregen de kogel nadat een Duitse rechtbank, meestal een Kriegsgericht verbonden aan een Oberfeldkommandantur (OFK) of een Feldkommandantur (FK), een doodvonnis tegen hen had uitgesproken.

- Twaalf slachtoffers stierven ten gevolge van tijdens hun aanhouding opgelopen verwondingen.

- Minstens één slachtoffer, dokter Justin Lambert, werd dood aangetroffen in zijn cel. Hij overleed waarschijnlijk als gevolg van de folteringen en de slechte behandeling tijdens zijn gevangenschap.

- Van een tweede slachtoffer, Florent Paulus, is geen doodvonnis aangetroffen. Uiterlijk één week na zijn aanhouding was de man overleden.

- Een ander slachtoffer, Louis De Houwer, werd officieel vermeld als terechtgestelde gijzelaar. Maar bij de lijkschouwing in 1945 vonden onderzoekers geen sporen van kogels.

- Van de 180 geïdentificeerde slachtoffers, de twee RAF-men buiten beschouwing gelaten, kregen er 154 een postume erkenning als 'politieke gevangene'. De Belgische staat erkende postuum 129 slachtoffers als 'gewapende weerstander', 57 slachtoffers als 'inlichtings- en actieagent' en 43 als 'weerstander door de sluikpers'.

- Op de geheime Duitse begraafplaats lagen ook mensen die de kogel kregen omwille van daden die geen enkel verband hielden met verzetsactiviteiten. Om de privacy te respecteren van de overlevende familieleden van de zogenaamde "misdadigers van gemeen recht", vermelden wij enkel hun initialen.

In Hechtel, vlak aan de geheime begraafplaats, hadden de nazi's ook een execurieterrein. Hoeveel mensen ze daar precies fusilleerden weten we niet. Op basis van de teruggevonden archieven schatten wij hun aantal tussen de vijftien en de twintig. Van een aantal slachtoffers is onduidelijk of ze op de schietbaan in Hasselt dan wel in Hechtel gefusilleerd zijn.

Geheim

De begraafplaats zelf kreeg bij de omwonenden de naam 'Duits Geheim Kerkhof'. Dat adjectief "geheim" was terecht gekozen.

Vooreerst was de begraafplaats niet toegankelijk voor het gewone publiek. Ze bevond zich op het domein van het Militaire Kamp van Beverlo.

Verder wisten familieleden van de terechtgestelden niet waar hun geliefden begraven waren. Dat zwijgen stond in schril contrast met de grote ruchtbaarheid die de nazi's gaven aan de processen tegen de "terroristen". De vonnissen stonden in het lang en in het breed in de dagbladen.

Om het "geheime" karakter nog te versterken vermeldden de nazi's geen namen op de graven maar alleen een paaltje met een cijfer.

Brochure

Wij vermelden in deze brochure per graf de identificatiegegevens die wij voor ieder slachtoffer konden achterhalen. Er werden 204 graven aangetroffen. Eén graf, graf 123, is steeds leeg geweest. Uit een ander graf, graf 37,-was het lichaam van het slachtoffer reeds verdwenen bij de start van de officiële opgravingen. De graven waren genummerd van 1 tot en met 203. Eén getal werd twee keer gebruikt: het nummer 87 en het nummer 87 A.

Vervolgens stellen wij de diverse verzetsorganisaties voor waartoe de slachtoffers behoorden. Na een korte uitleg over de "gewapende weerstandsorganisaties" geven wij ook een summier overzicht van de diverse "inlichtings- en actiediensten" waaraan deze mensen meewerkten.

Wij constateren dat de gefusilleerde en in Hechtel begraven weerstanders "slechts" een deel zijn van de tweeduizend verzetslieden die door de Duitse bezetter werden terechtgesteld. Een negenhonderdtal weerstanders is in België gefusilleerd, de anderen ondergingen hetzelfde lot in Duitsland. Als ze al niet onthoofd of opgehangen werden.

Ook die tweeduizend door de nazi's terechtgestelde verzetslieden vormen op hun beurt "maar" een deel van de tol die de verschillende verzetsorganisaties betaald hebben. Want van de ongeveer vijftigduizend opgepakte en niet ter dood veroordeelde Belgen stierf een kwart, 12.500, ten gevolge van martelingen en geweldplegingen, besmettelijke ziektes, ondervoeding, uitputting, ongelukken en standrechtelijke executies in één van de vele Belgische gevangenissen of Duitse concentratiekampen. Verder schat men dat ongeveer duizend Belgische weerstanders in het strijdgewoel van de bevrijding het leven lieten.

(V.V.L.). Deze Verbroedering bestaat uit de Koninklijke Unie van Inlichtings- en Actiediensten (K.U.I.A.D.) Sectie Limburg en Noord-Brabant, de Koninklijke Unie van Verbroederingen van het Geheim Leger Limburg (K.U.V.G.L.), de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden van België (N.C.P.G.R.) Gewest Noord-Limburg en het Onafhankelijkheidsfront (O.F.) Limburg.

Bij de start van het opzoekingswerk hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van de lijst die in 2012-2013 werd opgesteld door de Heer Valentin Jamart. Deze lijst verscheen in het tijdschrift van het Museum van het Kamp van Beverlo (nummer april-juli 2013). Bij het begin van onze werkzaamheden fungeerde Terechtgesteld. Duitse executies in Oost- en West-Vlaanderen 1941-1944, het boek van Tim De Craene, voor ons als gids.

In 2017 konden wij de archieven van de Dienst Oorlogsslachtoffers (FOD Sociale Zekerheid) inzien. Op 1 januari 2018 werd het deel "Archief en Documentatie" van de DG Oorlogsslachtsoffers (FOD Sociale Zekerheid) overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief. Wij hebben daar in 2018 onze opzoekingen kunnen verderzetten. Wij konden ook de archieven raadplegen die zich bevinden bij de "Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid Sectie Classified Archives - Centrum voor Historische Documentatie" te Evere. Verder hebben wij de dossiers van de erkende inlichtings- en actieagenten, begraven te Hechtel, kunnen inkijken in het CegeSoma, ondertussen ook onderdeel van het Algemeen Rijksarchief.

De brochure wil aan een breder publiek enige informatie verschaffen over de in Hechtel begraven nazi-slachtoffers. Deze brochure vormt tevens de aanzet tot een boek over de begraafplaats en het executieoord te Hechtel, dat eind september 2020 verschijnt.

Het redactiecomité,

Victor Geerdens
Mare Kenens
Roger Mussen
Valentin Jamart
Georges Lemmens
Maurice Thysen
 

De nazi-slachtoffers begraven op de geheheime begraafplaats "Gemeentebos" te Hechtel (1942-1944) (1)
 

1. François Eugène MÉDART - Lijst

°Luik 06/05/1903, inspecteur van verzekeringen, gehuwd met Marie-Jeanne Streel en vader van twee dochters. Wonende te Flémalle-Grande, 5, rue des Artistes. Thuis aangehouden op 15/07/1941 en gevangengezet in de citadel van Luik. Ter dood veroordeeld op 30/10/1941 omwille van voortdurende hulp aan de vijand, onwettig bezit van wapens en explosieven (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Gefusilleerd te Hechtel op 24/01/1942 en er begraven in graf 1. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het “Armée de Libération” (A.L.) en als Inlichtings- en Actieagent/Antoine.

2. Omer Eugène Joseph Moïse ERNEST - Lijst

°Jemeppes-s-Meuse 24/11/1906, mecanicien, gehuwd met Louise Lijnen. Wonende te Tilleur, 58, rue des Martyrs. Aangehouden op 15/07/1941 en gevangengezet in de citadel van Luik. Ter dood veroordeeld op 30/10/1941 omwille van voortdurende hulp aan de vijand, onwettig bezit van wapens en explosieven (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Gefusilleerd te Hechtel op 24/01/1942 en er begraven in graf 2. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Weerstander door de Sluikpers en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het “Armée de Libération” (A.L.).

3. Jean Henri Marie DERWAEL - Lijst

°Herstal 13/08/1904, schrijnwerker, gehuwd met Jenny Schaaf, vader van één zoon. Wonende te Tilleur, 52, rue des Martyrs. Thuis aangehouden op 14/07/1941 en gevangengezet in de citadel van Luik. Ter dood veroordeeld op 30/10/1941 omwille van voortdurende hulp aan de vijand, onwettig bezit van vuurwapens, munitie en explosieven en verspreiding van clandestiene bladen (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Gefusilleerd te Hechtel op 24/01/1942 en er begraven in graf 3. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het “Armée de Libération” (A.L.) en als Inlichtings- en Actieagent/Antoine.

4. Georges Jozef Henri DECKERS - Lijst

°Antwerpen 19/03/1888, (groot)handelaar/importeur, gehuwd met Cécile Van Nerom en vader van drie kinderen. Wonende te Brussel, Belliardstraat, 70. Thuis aangehouden op 10/10/1941 en gevangengezet te St.-Gillis-Brussel. Ter dood veroordeeld op 17/12/1941 wegens hulp aan de vijand en niet-inleveren van oorlogsgereedschap, wegens schadeberokkening aan de Wehrmacht en wegens spionage (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Gefusilleerd te Hechtel op 26/01/1942 en er begraven in graf 4. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Weerstander door de Sluikpers.

5. Paul Léon PARIS - Lijst

°Charleroi 07/09/1905, gehuwd met Marie-Antoinette Rose en vader van twee kinderen. Wonende te Ukkel, Kinsendaelstraat, 2. Thuis aangehouden op 11/10/1941 en gevangengezet te St.-Gillis-Brussel. Ter dood veroordeeld op 17/12/1941 wegens hulp aan de vijand en demoralisatie van de Wehrmacht, wegens het niet-inleveren van oorlogsgereedschap, en wegens spionage (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Gefusilleerd te Hechtel op 26/01/1942 en er begraven in graf 5. Postuum erkend als Politieke Gevangene

6. Jean Émile Nicolas Gérard Arnold PHILIPPET - Lijst

°Brussel 30/03/1901, publiciteitsagent, gehuwd met Lea Denis en vader van één dochter. Wonende te St.-Joost-ten-Node, Tweekerkenstraat, 112. Aangehouden op 10/10/1941 te St.-Joost-ten-Node en gevangengezet te St.-Gillis-Brussel. Ter dood veroordeeld op 17/12/1941 wegens hulp aan de vijand en demoralisatie van de Wehrmacht, wegens het  niet-inleveren  van oorlogsgereedschap en wegens spionage (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Gefusilleerd te Hechtel op 26/01/1942 en er begraven in graf 6. Postuum erkend als Politieke Gevangene en  als Weerstander door de Sluikpers

7. Antoine Emile VAN GEEL - Lijst

°Monceau-sur-Sambre 23/05/1901, bureeloverste gemeentelijke administratie, gehuwd met Dolore Schmidtz. Wonende te Monceau-sur-Sambre, 97, rue de Trazegnies. Aangehouden op 08/10/1941 en opgesloten van 08/10/1941 tot 27/01/1942 in de gevangenis van Charleroi. Ter dood veroordeeld op 09/01/1942 wegens het ongeoorloofd bezit van wapens (Kriegsgericht van de OFK 520 Zweigstelle Charleroi). Gefusilleerd te Hechtel op 27/01/1942 en er begraven in graf 7. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Milices Patriotiques (M.P.).

8. Charles Célestin Ghislain CHASSEUR - Lijst

°Jambes 01/03/1898, politiecommissaris te Monceau-sur-Sambre, gehuwd met Emilie André en vader van twee zoons. Wonende te Monceau-sur-Sambre, 255, rue de Trazegnies. Aangehouden op 08/10/1941 en opgesloten in de gevangenis van Charleroi. Ter dood veroordeeld op 09/01/1942 wegens het ongeoorloofd bezit van wapens (Kriegsgericht van de OFK 520 Zweigstelle Charleroi). Gefusilleerd te Hechtel op 27/01/1942 en er begraven in graf 8. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Milices Patriotiques (M.P.).

9. Chrétien Georges Arsène NYCKEES - Lijst

°Brugge 21/07/1902, dagbladverkoper, gehuwd met Elvira Sielbo. Wonende te Antwerpen, St.-Jacobsmarkt, 77. Aangehouden op 12/09/1941 te Antwerpen en opgesloten in de Staatsgevangenis te Antwerpen. Ter dood veroordeeld op 20/11/1941 wegens bolsjewistische bedrijvigheid en beschadiging van de Wehrmacht (Kriegsgericht van de FK 520 Antwerpen). Gefusilleerd te Hechtel op 27/01/1942 en er begraven in graf 9. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Patriottische Milities (P.M.)

10. Robert Joseph Louis Jean Baptiste WISEMBERG - Lijst

°St.-Jans-Molenbeek 07/08/1913, architect, gehuwd met Marie Valgaeren. Wonende te Vorst, Brusselse steenweg, 246. Aangehouden op 11/10/1941 te Vorst en gevangengezet te St.-Gillis-Brussel. Ter dood veroordeeld op 14/01/1942 wegens het niet-inleveren van oorlogstuig, het onwettig bezit van wapens en munitie en wegens hulp bij het overbrengen van deze wapens en munitie (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 09/02/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 10. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Mouvement National Belge (M.N.B.)

11. Jules Maurice Jean LIENAERT - Lijst

°St.-Gillis-Brussel 17/02/1895, politie-inspecteur, gehuwd met Alice Nicolas. Wonende te Vorst, 252, Chaussée de Bruxelles. Thuis aangehouden op 02/10/1941, en gevangengezet te St.-Gillis-Brussel van 02/10/1941 tot 09/02/1942. Ter dood veroordeeld en tot één jaar tuchthuis, op 14/01/1942, wegens het niet-inleveren van oorlogstuig, het onwettig bezit van wapens en munitie en hulp bij het overbrengen van deze wapens en munitie, en wegens het verspreiden van vlugschriften. (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 09/02/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 11. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Weerstander door de Sluikpers, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Mouvement National Belge (M.N.B.) en bij de Milices Patriotiques (M.P.). Tevens erkend als Inlichtings- en Actieagent/Comète.

12. Richard Augustin SOUPART - Lijst

°Feluy 10/10/1909, scheikundige, gehuwd met Yvonne Paradis. Wonende te Havré, 10, Avenue du Bois. Aangehouden op 06/12/1941 te Houdeng-Ameries. Ter dood veroordeeld op 16/01/1942 wegens hulp aan de vijand en bolsjewistische actie, alsook wegens gewelddaden tegen leden van het leger (tot tweemaal toe), alsook wegens het ongeoorloofd bezit van wapens, munitie en explosieven (Kriegsgericht van de OFK 520 Mons). Gefusilleerd op 10/02/1942 te Mons, Tir National. Begraven te Hechtel in graf 12. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.) en als Weerstander door de Sluikpers.

13. Émile Marie Joseph TROMME - Lijst

°Grand-Halleux 02/04/1914, beroepsmilitair/elektricien, ongehuwd. Wonende te Grand-Halleux, 92, rue du Captaine Lekeux. Aangesloten bij de Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië. Aangehouden op 05/10/1941 en opgesloten te Luik in de St.-Leonardgevangenis en nadien in de Citadel. Op 05/02/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 25/02/1942 gefusilleerd te Luik Citadel. Begraven te Hechtel in graf 13. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/Mission Caesarevitch.

14. Henri JUVENOIS - Lijst

°Hornu 05/02/1907, mijnwerker, gehuwd met Félicie Noël, vader van één zoon. Wonende te Hornu, 32, rue Joncière. Aangehouden te Baudour op 29/11/1941 en gevangengezet tot 30/03/1942. Ter dood veroordeeld op 16/01/1942 wegens hulp aan de vijand en bolsjewistische drijverijen (Kriegsgericht van de OFK 520 Mons). Op 30/03/1942 gefusilleerd te Mons. Begraven te Hechtel in graf 14.
Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.) en als Weerstander door de Sluikpers
.

15. Albert Julien Marie Joseph STAINIER - Lijst

°Mont-St.-Guibert 05/11/1900, beroepsofficier/ingenieur, gehuwd met Marcella De Vos en vader van één zoon. Wonende te Korbeek-Lo, Tiense steenweg, 272. Aangesloten bij de Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië. Aangehouden te Korbeek-Lo op 10/03/1942 en opgesloten in de gevangenis van St.-Gillis-Brussel. Tweemaal ter dood veroordeeld op 25/03/1942 wegens herhaaldelijke spionage en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 02/04/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 15. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/ Brave.

  16. ONBEKEND - Lijst

17. Hubert Eli Joseph GOUVERNEUR - Lijst

°Marche-en-Famenne 07/06/1912, brouwerij-arbeider, gehuwd met Marie Louise Zoller en vader van twee kinderen. Wonende te Marche, 2, rue de l’Abattoir. Krijgsgevangen gemaakt einde mei 1940 in Frankrijk. In de buurt van Arras, waar hij opgesloten zat, werd hij slachtoffer van een zwaar luchtbombardement. Daarbij werd hij zwaar gekwetst aan het hoofd. Hij werd door het Kriegsgericht van de 7de Div. van de Infanterie d.d. 02/06/1940 ter dood veroordeeld omdat hij – na zijn gevangenneming en in de hoedanigheid van krijgsgevangene – een Duits soldaat gedood zou hebben. Hij werd opgesloten in de gevangenis “De Nieuwe Wandeling” te Gent en nadien in de gevangenis van St. Gillis-Brussel. De zaak werd overgedragen aan de OFK 672 Brussel. Het Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel bevestigde de doodstraf, uitgesproken door het Kriegsgericht van de 7de Div van de Infanterie. Op 08/04/1942 gefusilleerd te Brussel. Begraven te Hechtel in graf 17

18. Jean Pascal Albert CLOKERS - Lijst

°Vivegnis 11/10/1916, fabrieksarbeider en ongehuwd. Wonende te Vivegnis, 34, rue Fût-Voie. Aangehouden op 30/03/1942 te Luik, Place Saint-Lambert. Gevangengezet in de St.-Leonardgevangenis te Luik en nadien in de Citadel te Luik. Ter dood veroordeeld op 07/04/1942 wegens het bezit van vuurwapens, munitie en explosieven, wegens samenscholing en niet-inlevering van anti-Duitse pamfletten en kranten (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 10/04/1942 gefusilleerd in de Citadel van Luik. Begraven te Hechtel in graf 18. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Mouvement National Belge (M.N.B.) en als Weerstander door de Sluikpers.

19. August Arthur VAN LAERE - Lijst

°Nevele 04/04/1906, monteur van centrale verwarming en gehuwd met Germana Charlotta Vanderharent. Wonende te Ledeberg, Moriaanstraat, 90. Thuis aangehouden op 26/02/1942 en gevangengezet te Gent. Op 09/04/1942 driemaal ter dood veroordeeld en een jaar dwangarbeid wegens gewelddaden tegen de Wehrmacht, begunstiging van de vijand, wapenbezit, niet-aanmelden van wapens en springstoffen, verbreiden van anti-Duitse spotschriften (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Op 17/04/1942 gefusilleerd te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 19. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Belgisch Leger der Partizanen (B.L.P.), als Weerstander door de Sluikpers en erkend als Inlichtings- en Actieagent/Luc-Marc

20. Paul Daniel Marie Joseph Frédérique EYKENS - Lijst

°Gent 23/07/1912, tandarts, gehuwd met Margaretha Jeanne Uyttendaele en vader van twee dochters. Wonende te Wondelgem, Kerkstraat. Aangehouden op 21/03/1942 te Wondelgem en gevangengezet te Gent. Op 09/04/1942 vijfmaal ter dood veroordeeld en een jaar dwangarbeid wegens gewelddaden tegen de Wehrmacht, begunstiging van de vijand, wapenbezit, niet-aanmelden van wapens en springstoffen, verbreiden van anti-Duitse spotschriften (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 17/04/1942 te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 20. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij  het Geheim Leger (G.L.) en als Weerstander door de Sluikpers.

21. Gustave Victor Joseph Edmond QUESTIAUX - Lijst

°Gentbrugge 10/04/1898, handelsreiziger, werkloos, gehuwd met Palmyra Clementina Bruneel en vader van twee dochters. Wonende te Gent, Olifantstraat, 8. Aangehouden te Gent op 11/03/1942 en gevangengezet te Gent. Op 09/04/1942 vijfmaal ter dood veroordeeld en een jaar dwangarbeid wegens gewelddaden tegen de Wehrmacht, begunstiging van de vijand, wapenbezit, bevoordeling van bolsjewistische activiteit. (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 17/04/1942 te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 21. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als afzonderlijke Gewapende Weerstander.

22. Jacques Marie Albert PISSENS - Lijst

°Leuven 11/07/1920, student in de scheikunde, ongehuwd. Wonende te Wondelgem, Evergemse steenweg, 64. Aangehouden op 10/03/1942 te Wondelgem. Op 09/04/1942 vijfmaal ter dood veroordeeld en een jaar dwangarbeid wegens gewelddaden tegen de Duitse Wehrmacht, hulp aan de vijand, wapenbezit en bezit van springstoffen, bevoordeling van communistische bedrijvigheid (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 17/04/1942 te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 22. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij  het Geheim Leger (G.L.) en als Weerstander door de Sluikpers.

23. Constant Ludovic DE GREEF - Lijst

°Borgerhout 08/03/1908, schrijnwerker, gehuwd met Joanna De Clercq en vader van één dochter. Wonende te St.-Amandsberg, A. Rodenbachstraat, 21. Aangehouden te Gent op 27/02/1942 en gevangengezet tot 17/04/1942. Op 09/04/1942 viermaal ter dood veroordeeld wegens gewelddaden tegen leden van de Duitse Wehrmacht, hulp aan de vijand, wapenbezit, niet-aanmelding van wapens, bevoordeling van de bolsjewistische manifestaties (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 17/04/1942 te Rieme.  Begraven te Hechtel in graf 23. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij  het Belgisch Leger der Partizanen (B.L.P.) en als Weerstander door de Sluikpers.

24. Joseph Médard IMPENS - Lijst

°Gent 25/05/1907, pasteibakker, gehuwd met Simonna Marie Paule Dewaele en vader van vier kinderen. Wonende te Gent, Heilig Kerststraat,103. Aangehouden te Gent op 06/03/1942 in zijn winkel en gevangengezet tot 17/04/1942. Op 09/04/1942 zevenmaal ter dood veroordeeld wegens gewelddaden tegen de Duitse Wehrmacht, begunstiging van de vijand, wapenbezit, niet-aanmelden van wapens en springstoffen, bevoordeling van bolsjewistische manifestaties (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 17/04/1942 te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 24. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.) en als Weerstander door de Sluikpers.

25. René Julien Joseph RENSON - Lijst

°Luik 28/10/1917, aannemer van bouwwerken, gehuwd met Gilberte Jaspar en vader van één zoon. Wonende te Luik, 207, rue Ste Marguerite. Aangehouden te Luik op 10/04/1942 en gevangengezet in het Hospitaal te Bavière van 11 tot 14/04/1942, daarna in het Hospitaal St.-Laurent tot 28/04/1942 en in de Citadel tot 02/05/1942. Ter dood veroordeeld op 30/04/1942 wegens voortdurend misbruik van springstoffen, onwettig bezit van wapens, munitie en springstoffen (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Gefusilleerd op 02/05/1942 te Luik, Citadel.  Begraven te Hechtel in graf 25. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Weerstander door de Sluikpers.

26. Jean Jacques DEHARENG - Lijst

°Wandre 16/01/1907, metaalarbeider en tevens gemeenteraadslid te Wandre, gehuwd met Lambertine Kaison. Wonende te Wandre, 51, rue de la Meuse. Neergeschoten tijdens een vuurgevecht met de SIPO-SD te Chênée  en aangehouden op 27/04/1942. Gevangengezet in het hospitaal St.-Laurent te Luik. Sterft er op 01/05/1942 ten gevolge van opgelopen schotwonden. Begraven te Hechtel in graf 26. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij  de Partisans Armés (P.A.).

27. Jean Joseph Marie GUILISSEN - Lijst

°Verviers 19/12/1914, burgerlijk ingenieur fysica – assistent U.L.B. en gehuwd met Simona Hoa. Wonende te Uccle, 107, rue Gabrielle en te Ixelles, 617, Chaussée de Boendael. Op 17/04/1942 door de G.F.P. aangehouden in de fabriek “Luxor” te Vorst-Brussel. Op 30/04/1942 driemaal ter dood veroordeeld omwille van gewelddaden tegen leden van de Wehrmacht, niet inleveren van wapens en explosieven, hulp aan de vijand en verspreiding van communistische ideeën (Kriegsgericht van de OFK Gent 570). Op 09/05/1942 gefusilleerd te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 27. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.) en als Weerstander door   de Sluikpers.

28. Enrico VERCELLINO - Lijst

°Genua (Italië) 10/11/1895, mecanicien-draaier-metaalarbeider, gehuwd met Pellagra Mearde en vader van twee kinderen. Wonende te Koekelberg, Steenweg op Jette, 316. Op 30/04/1942 ter dood veroordeeld omwille van gewelddaden tegen leden van de Wehrmacht, het niet inleveren van wapens en explosieven, hulp aan de vijand en verspreiding van communistische ideeën (Kriegsgericht van de OFK Gent 570). Op 09/05/1942 gefusilleerd te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 28. Enrico Vercellino was aangesloten bij de Partisans Armés.(P.A.).

29. Martin GYSELAER - Lijst

°Luik 13/06/1905, drukker, weduwnaar Marie Henriette Georgette Ehmann, levensgezel van Leonardine Oury. Wonende te Grivegnée, 69,rue Jules Cralle. In zijn drukkerij wordt de clandestiene “La Meuse” gedrukt, evenals “Le Drapeau Rouge”. Aangehouden op 28/04/1942. Op 19/05/1942 ter dood veroordeeld wegens communistische activiteiten (namelijk : het drukken van communistische pamfletten, vooral anti-Duitse) (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Gefusilleerd op 22/05/1942 te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 29. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.) en als Weerstander door de Sluikpers.

30. Florimond August SMEETS - Lijst

°Sint-Amandsberg 26/06/1908, politieagent, gehuwd met Helena Paulina Smeets en vader van één zoon. Wonende te St.-Amandsberg, Antwerpse steenweg, 246. Op 19/04/1942 aangehouden te Caneghem (Tielt). Op 19/05/1942 driemaal ter dood veroordeeld en zes jaar dwangarbeid wegens een gewelddaad tegen de Duitse Wehrmacht in eenheid van daad met het begunstigen van de vijand, wegens hantering van wapens en wegens het begunstigen van de vijand (driemaal ter dood). Wegens begunstiging van Bolsjewistische woelingen in eenheid van daad met de verspreiding van Duits-vijandige opruiende geschriften en wegens weerstand tegen het staatsgezag tot 6 jaar dwangarbeid (Feldkriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 26/05/1942 te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 30. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als afzonderlijke Gewapende Weerstander en als Weerstander door de Sluikpers.

31. Émile Louis RENARD - Lijst

°Chênée 27/06/1920, schoenmaker/mijnwerker, ongehuwd. Wonende te Chênée, 52, rue Bêchuron. Thuis aangehouden op 29/04/1942 en opgesloten in de St.- Leonardgevangenis te Luik en nadien in de Citadel van Luik. Op 26/05/1942 ter dood veroordeeld omwille van communistische activiteiten en het bezit van een wapen (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 30/05/1942 gefusilleerd in de Citadel van Luik. Begraven te Hechtel in graf 31. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

32. Henri Simon Joseph RASQUINET - Lijst

°Jupille 11/12/1909, mecanicien/bankwerker, gehuwd met Violette Bourdoux en vader van twee dochters. Wonende te Jupille, 33, Thier du Bailly. Aangehouden te Wandre op 12/05/1942 en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis en nadien in de Citadel van Luik. Ter dood veroordeeld op 28/05/1942 wegens bolsjewistische drijverijen, moord, gewelddaden tegen de Wehrmacht, bezit van wapens, munitie en explosieven (Kriegsgericht van de OFK  589 Luik). Op 30/05/1942 gefusilleerd in de Citadel van Luik. Begraven te Hechtel in graf 32. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.)

33. Camille Léonard HANS - Lijst

°Eben-Emael 04/07/1900, montage-arbeider/conducteur der werken, gehuwd met Albertine Verdin en vader van drie dochters. Wonende te Herstal, 40, rue Croix Jurlet. Aangehouden op 12/05/1942 te Wandre en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis en nadien in de Citadel van Luik. Tweemaal ter dood veroordeeld op 28/05/1942 wegens communistisch gekonkel in combinatie met gewelddaden tegen de Wehrmacht en moord, wegens bezit van verboden wapens en explosieven (Kriegsgericht van de OFK  589 Luik). Op 30/05/1942 gefusilleerd in de Citadel van Luik. Begraven te Hechtel in graf 33. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.) en als Weerstander door de Sluikpers.

34. Léon Bernard VAN CAUWENBERGE - Lijst

°Wondelgem 26/08/1912, handelaar, gehuwd met Yvonne Steyaert en vader van twee zoons. Wonende te Wondelgem, Meulestedestraat, 46. Thuis aangehouden op 26/03/1942 en gevangengezet tot 02/06/1942. Op 09/04/1942 ter dood veroordeeld en 1 jaar dwangarbeid wegens gewelddaden tegen de Duitse Wehrmacht, begunstiging van de vijand, bezit van wapens, niet-aanmelden van wapens en springstoffen, bevordering van bolsjewistische manifestaties (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 02/06/1942 te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 34. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.) en als Weerstander door de Sluikpers.

36. Florent Joseph PAULUS - Lijst

°Seraing 12/05/1878, gepensioneerd mijnwerker, gemeenteraadslid, provincieraadslid en toegevoegd senator, weduwnaar, samenwonende met Palmyre Lamarche, vader van twee kinderen. Wonende te Jemeppe-sur-Meuse, 19, rue Miville. Op 22/06/1942 aangehouden te Vivegnis. Overleden te Luik in de gevangenis te Luik in de loop van de maand juni 1942. Begraven te Hechtel in graf 38. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).



 

37. DELPLANQUE – lijk al weg uit graf bij de aanvang van de opgravingen op de ‘Geheime Duitse begraafplaats’ - na de bevrijding. Er zijn ons geen andere gegevens bekend.  - Lijst

 

38. ONBEKEND - Lijst

39. Jean Nicolas Léon MAUS - Lijst

°Termes 18/06/1911, metaalgieter/beroepsonderofficier (regiment van de Ardeense Jagers), gehuwd met Augusta Collard en vader van drie kinderen. Wonende te Flawinne, rue de la Liberté. Aangesloten bij de Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië. Aangehouden op 13/05/1942 te Flawinne en opgesloten in de gevangenis te Namen en nadien te Aarlen. Op 01/07/1942 driemaal ter dood veroordeeld wegens spionage, bezit van wapens en hulp  aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 589 Zweigstelle Arlon). Op 08/07/1942 gefusilleerd te Toernich. Begraven te Hechtel in graf 39. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/Action Outcaste.

40. Firmin LOUTSCH - Lijst

°Weyler 23/09/1918, schilder/beroepsvrijwilliger, gehuwd met Elise Mathaey en vader van twee zoons. Wonende te Wolkrange. Aangehouden op 12/05/1942 te Wolkrange en gevangengezet te Aarlen. Op 01/07/1942 driemaal ter dood veroordeeld wegens spionage, bezit van wapens en hulp  aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 589 Zweigstelle Arlon). Op 08/07/1942 gefusilleerd te Toernich. Begraven te Hechtel in graf 40. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.) en erkend als Inlichtings- en Actieagent/Action Outcaste.

41. François Ely MALMEDY - Lijst

°Comblain-au-Pont 11/08/1917, rijkswachter, ongehuwd. Wonende te Elsene-Brussel, Kroonlaan, 227 en 51, Chaussée de Charleroi. Op 02/05/1942 aangehouden te Brussel, Natiënlaan. Op 29/06/1942 tweemaal ter dood veroordeeld wegens spionage en wegens onwettig wapenbezit (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 09/07/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 41. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée Secrète (A.S.), als Weerstander door de Sluikpers en erkend als Inlichtings- en Actieagent/Zero.

42. Petrus Augustin Maria PILAET - Lijst

°Merksem 11/05/1908, inpakker/portier zomerpaviljoen Stad Antwerpen, gehuwd met Germania Noël. Wonende te Antwerpen, Mechelse steenweg, 216. Thuis aangehouden op 23/04/1942 en gevangengezet in de Begijnenstraat te Antwerpen. Op 08/07/1942 ter dood veroordeeld wegens terrorisme en ongeoorloofd bezit van wapens. Werd tevens tot vijf jaar dwangarbeid veroordeeld wegens het vormen van een verboden vereniging en het verspreiden van pamfletten (Kriegsgericht van de FK 520 Antwerpen). Op 17/07/1942 gefusilleerd te Antwerpen, d’Herbouvillekaai. Begraven te Hechtel in graf 42. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Patriottische Milities (P.M.) en als Weerstander door de Sluikpers.

 

43. ONBEKEND - Lijst

44. Roger Marcel CERF - Lijst

°Brussel 18/05/1920, student 1ste doctoraat biologie (U.L.B.), ongehuwd. Wonende te St.-Gillis-Brussel, 139, rue Defacqz. Aangesloten bij de Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië. Aangehouden op 10/03/1942 en opgesloten in de gevangenis te St.-Gillis-Brussel. Op 07/07/1942 ter dood veroordeeld wegens daden die de vijand begunstigen, wegens het verbreken van het gegeven woord als krijgsgevangene, en wegens het niet-leveren van uitzendapparatuur (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 04/08/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 44. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée Secrète (A.S.) en erkend als Inlichtings- en Actieagent/Mission Herzelle.

45. Guillaume Nicolas DELCHEF - Lijst

°Herstal 15/08/1901, haarkapper/arbeider in de Pieper-fabriek te Herstal, gehuwd met Joséphine Françoise Dessers en vader van één dochter. Wonende te Herstal, 177, rue Pied du Bois Gilles. Aangehouden op 10/07/1942 te Herstal in de Pieperfabriek en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik en nadien in de Citadel te Luik. Op 29/07/1942 ter dood veroordeeld omwille van het begunstigen van bolsjewistische ideeën (Kriegsgericht OFK 589 Luik). Op 05/08/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 45. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

46. Julien Désiré BÉTERMAN - Lijst

°Luik 02/06/1903, bediende/opzichter in de Pieperfabriek te Herstal, gehuwd met Jeanne Lambertinne Monisse en vader van één dochter. Wonende te Hermalle-sous-Argenteau, 26, rue Emile de Laveleye. Aangehouden op 11/07/1942 te Herstal in de Pieperfabriek en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik en nadien in de Citadel te Luik. Op 29/07/1942 ter dood veroordeeld omwille van het bevoordeligen van bolsjewistische ideeën. Specifiek motief : lid van de Communistische Partij, heeft samengewerkt met Paulus en Haquin, verspreidde pamfletten en maakte propaganda in de Pieper-fabrieken (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 05/08/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 46. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

47. Célestin Jean GUILLAUME - Lijst

°Heure-le-Romain 05/04/1915, mijnwerker/wachtmeester transport, gehuwd met Joséphine Ernon en vader van één dochter. Wonende te Herstal, 181, rue sur les Thiers. Neergeschoten op 08/08/1942 tijdens een sabotageactie. Gevangengezet te Luik in het Militair Hospitaal St.-Laurent (Duitse afdeling) en er op 09/08/1942 overleden aan de opgelopen verwondingen. Begraven te Hechtel in graf 47. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

48. Gaston Léopold Edmond NOTTÉ - Lijst

°Waver 10/06/1901, elektricien/autobestuurder en gehuwd met Félicie Hancisse. Wonende te Brussel, Hoogstraat, 197. Aangehouden te Brussel op 20/04/1942 en opgesloten in de gevangenis te St.-Gillis-Brussel. Op 28/07/1942 ter dood veroordeeld wegens landverraad en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 15/08/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 48. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Mouvement National Belge (M.N.B.) en als Weerstander door de Sluikpers..

49. Albert DROSSART - Lijst

°Jandrain 20/06/1912, bediende/magazijnier apotheek, gehuwd met Léona Marchal en vader van één dochter. Wonende te Jauche, 68, Chaussée de Wavre. Aangehouden op 20/04/1942 en opgesloten in de gevangenis te St.-Gillis-Brussel. Op 28/07/1942 ter dood veroordeeld wegens landverraad en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 15/08/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 49. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Mouvement National Belge (M.N.B.).

50. André Benjamin Ghislain HELBO - Lijst

°Jandrain-Jandrenouille 06/04/1921, kok in het warenhuis “Au Bon Marché” en ongehuwd. Wonende te Brussel, de Smet de Naeyerlaan, 625. Aangehouden te Brussel op 20/04/1942 en opgesloten in de gevangenis te St.-Gillis-Brussel. Op 28/07/1942 ter dood veroordeeld wegens landverraad en hulp aan de geallieerden (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 15/08/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 50. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Mouvement National Belge (M.N.B.) en als Weerstander door de Sluikpers

.

51. Paul Vital Eudore Emmanuel BEGUIN - Lijst

°Brussel 06/08/1922, bediende van de Stad Brussel/Ravitaillering en ongehuwd. Wonende te Laken, Emile Bockstaellaan, 253. Aangehouden op 09/04/1942 te Laken en opgesloten in de gevangenis te St.-Gillis-Brussel. Op 28/07/1942 ter dood veroordeeld wegens hulp aan de vijand, wegens hoogverraad in combinatie met onwettig bezit van wapens, en het niet-inleveren van anti-Duitse vlugschriften (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 15/08/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 51. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Mouvement National Belge (M.N.B.) en als Weerstander door de Sluikperse.

52. Joseph François HOFKENS - Lijst

°Schaarbeek 06/04/1902, liftman in het warenhuis “Au Bon Marché” en ongehuwd. Wonende te Brussel, Koninginnenlaan, 282. Aangehouden op 20/04/1942 door de S.D. op zijn werkplaats in de Nieuwstraat te Brussel. Opgesloten in de gevangenis te St.-Gillis-Brussel. Op 28/07/1942 ter dood veroordeeld wegens landverraad en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 15/08/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 52. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Mouvement National Belge (M.N.B.).

53. Roger Auguste Laurent DEVLEESCHOUWER - Lijst

°Brussel 21/12/1920, student technisch ingenieur, ongehuwd. Wonende te Brussel, 34, rue Gustave Demanet. Thuis aangehouden op 20/04/1942 en gevangengezet te St.-Gillis-Brussel. Op 28/07/1942 ter dood veroordeeld wegens hulp aan de vijand  door hoogverraad, in combinatie met het beluisteren van de Engelse radio en het propageren van anti-Duitse berichten (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 15/08/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 53. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Mouvement National Belge (M.N.B.), als Weerstander door de Sluikpers en erkend als Inlichtings- en Actieagent/Beaver-Baton.

54. Léon Marcel Désiré Ghislain PIRAPREZ - Lijst

°Méeffe 16/09/1918, wapensmid/ijzerdraaier, gehuwd met Ida Maquoi en vader van één zoon. Wonende te Luik, 78, rue de Fexhe. Neergeschoten te Luik op 13/05/1942 en nadien aangehouden. Gevangengezet in het (Duits militair) Hospitaal St.-Laurent te Luik en er gestorven op 14/08/1942. Begraven te Hechtel in graf 54. Postuum erkend als Politieke Gevangene en  als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Dienst D van Groep “G”.

55. Jules Arthus WAGNER - Lijst

°Vilvoorde 12/02/1915, arbeider, ongehuwd. Wonende te Habay-la-Neuve, rue Sur la Rulles. Aangehouden op 07/08/1942. Opgesloten in de gevangenis van Arlon. Op 18/08/1942 ter dood veroordeeld wegens ongeoorloofd bezit van wapens (Kriegsgericht van de OFK 589 Zweigstelle Arlon). Op 25/08/1942 gefusilleerd te Toernich. Begraven te Hechtel in graf 55. Aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).   

56. Joseph Pierre Ghislain PATINET - Lijst

°Achêne (Ciney) 22/09/1908, rijkswachter, gehuwd met Elisabeth Gatelier en vader van twee zoons. Wonende te Philippeville, 23, rue de la Balance. Aangehouden in de Gendarmerie te Philippeville op 12/06/1942 en gevangengezet te St.-Gillis-Brussel tot 26/08/1942. Op11/07/1942 ter dood veroordeeld omwille van militaire inlichtingen te hebben verstrekt aan de vijand (Feldgericht des Kommandierenden Generals und Befehlshabers im Luftgau Belgien und Nordfrankreich). Gefusilleerd op 26/08/1942 te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 56. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/Tempo & Comète.



 

57. R.S. - Lijst

°Aiseau (Falisolle) 1913, lasser/soldeerder, ongehuwd. Wonende te Aiseau. Het Gericht van de OFK 520 Zweigstelle Namur stuurt op 19/08/1942 een Fernschreiben naar het Brugmann-Krankenhaus 2 Brussel : “De op 17/08/1942 door de Feldgendarmerie van Namur naar daar gevoerde R.S. is in gevangenschap wegens wapenbezit, verstoring van de orde en toebrengen van gevaarlijke lichaamsverwonding”. Op 19/08/1942 meldt men vanuit de Chirurg. Abtlg 7/12 van het Kriegslazaret dat de wonden van R.S. in orde zijn. Een overbrenging naar de Wehrmachtsgevangenis te St.-Gillis is aan de orde. Op 21/08/1942 verzoekt het Gericht der Oberfeldkommandantur 520 Zweigstelle Namur, de Kriegswehrmachtgefängenis Brüssel-St.-Gillis, de onderzoeksgevangene R. S. geb. 1913, naar de Kriegswehrmachtanstalt Namur te brengen. Gefusilleerd op 05/09/1942 te Ronet en begraven te Hechtel in graf 57.

 58. Jules Florent Joseph LEJEUNE - Lijst

°Welkenraeth 07/06/1884, gepensioneerd handelsvertegenwoordiger/ elektricien, gehuwd met Josephine Simon en vader van twee volwassen kinderen. Wonende te Herstal, 20, rue du Temple. Neergeschoten op 04/09/1942 te Luik in de rue Varin door de bezetter op een ogenblik dat hij wapens transporteerde voor de P.A.. Werd vervoerd naar het Duits militair hospitaal St.-Laurent te Luik. Op weg naar het ziekenhuis of in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden op 04/09/1942. Begraven te Hechtel in graf 58. Postuum erkend als Politieke gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

 

59. ONBEKEND - Lijst



 

60. L.D. - Lijst

°Namur 1898, arbeider, gehuwd. Wonende te Floreffe. Gevangengezet op 22/05/1942 in de Duitse afdeling van de gevangenis van Namur. Op 04/09/1942 tot de dood veroordeeld en tot 10 jaar dwangarbeid omwille van bezit van verboden wapens, diefstal gewapenderhand in bende (Kriegsgericht van de OFK 520 Section Namur). Gefusilleerd op 10/09/1942 te Flawinne. Begraven te Hechtel in graf 60.

  61. ONBEKEND - Lijst

62. Hubert Philippe Joseph Ghislain DUBOIS - Lijst

°Bassily 30/01/1903, luitenant-geneesheer/uroloog, gehuwd met Angèle de Fays en vader van vijf kinderen. Wonende te Silly-lez-Enghin, 70, rue de Brugelette. Aangehouden te Silly op 30/01/1942 en gevangengezet te St.-Gillis-Brussel. Op 02/06/1942 veroordeeld tot de dood en tot zes jaar dwangarbeid omwille van begunstiging van de vijand, het niet-inleveren van een wapen met munitie, het niet-inleveren van een zendapparaat en het beluisteren van de Engelse post (Kriegsgericht van de OFK Brussel 672). Op 12/09/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 62. Postuum erkend als Politieke gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée Secrète (A.S.) en als Inlichtings- en Actieagent/Action Periwig.

63. Jean Paul Joseph Eugène HUYGEBAERT - Lijst

°Mechelen 10/11/1917, handelaar, ongehuwd. Wonende te Mechelen, St.-Kathelijnestraat, 43. Aangehouden op 19/06/1942 en opgesloten in de gevangenis te Antwerpen en nadien te Gillis-Brussel. Op 26/07/1942 ter dood veroordeeld wegens hulpverlening aan de vijand (Feldgericht des Kommandierenden Generals und Befehlshabers im Luftgau Belgien und Nordfrankreich). Gefusilleerd op 23/09/1942 te Brussel. Begraven te Hechtel in graf 63. Erkend als Inlichtings- en Actieagent/Evasion.



 

64. J.J. - Lijst

°Antwerpen 1897, handelaar, gehuwd. Wonende te Antwerpen. Ter dood veroordeeld op 15/06/1942 wegens roof en plundering (Feldgericht des Kommandierenden Generals und Befehlshabers im Luftgau Belgien und Nordfrankreich). Gefusilleerd op 23/09/1942 te Brussel en begraven te Hechtel in graf 64.

65. Ferdinand Pierre François HEUVENEERS - Lijst

°Luik 08/02/1921, seminarist/geestelijke. Wonende te Gerpinnes, 39, rue Reine Astrid. Aangehouden op 01/07/1942 te Gerpinnes, verdacht van sabotage. Opgesloten in de gevangenis te Charleroi en nadien te St.-Gillis-Brussel. Ter dood veroordeeld wegens sabotage-actie. Op 23/09/1942 gefusilleerd. Begraven te Hechtel in graf 65. Postuum erkend als Politieke gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée de Libération, (A.L.).

66. Romain Félix Michel JOEGHMANS - Lijst

°Brussel 19/01/1908, vrachtwagenbestuurder, gehuwd met Maria Françoise Van Nieuwenhuysen. Wonende te Schaarbeek, Paleizenstraat, 2. Thuis aangehouden op 21/06/1942 door de Feldgendarmerie. Gevangengezet te Antwerpen en nadien te St.-Gillis-Brussel. Op 26/07/1942 ter dood veroordeeld wegens hulpverlening aan de vijand (Feldgericht des Kommandierenden Generals und Befehlshabers im Luftgau Belgien und Nordfrankreich). Gefusilleerd op 23/09/1942 te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 66. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/Evasion.

67. Henri SELLESLAGHS - Lijst

°Willebroek 20/09/1913, elektricien/lasser, gehuwd met Jozefina Van Den Bril. Wonende te Boom, Vrijheidshoek, 28. Aangehouden op 14/07/1942 te Antwerpen en gevangengezet in de Begijnenstraat te Antwerpen. Op 14/09/1942 ter dood veroordeeld wegens communistische bedrijvigheid (Kriegsgericht van de F.K. 520 Antwerpen). Op 24/09/1942 gefusilleerd te Antwerpen. Begraven te Hechtel in graf 67. Postuum erkend als Politieke gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Belgisch Leger der Partizanen (B.L.P.).

 68. Jacques BRUTHIER - Lijst

°Brussel 26/10/1899, drukker en muzikant, gehuwd met Marie Louise Belet van wie hij gescheiden leefde. Vader van één dochter. Wonende in Vorst, 25, avenue Pont de Luttre. Aangehouden op 29/04/1942 te Vorst en gevangen gezet in Breendonk. Op 07/06/1942 opgesloten in de gevangenis te St.-Gillis-Brussel. Op 31/07/1942 ter dood veroordeeld wegens bolsjewistische drijverijen, hulp aan de vijand en het vervaardigen van drukwerken (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 24/09/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 68. Postuum erkend als Politieke gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.) en als Weerstander door de Sluikpers.

69. Jean Auguste Jules Norbert CORNEZ - Lijst

°Quaregnon 23/11/1913, luitenant-beroepsmilitair/ bediende in de industrie, ongehuwd. Wonende te Brussel, Mesenslaan, 33. Aangesloten bij de Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië. Begin maart 1942 geparachuteerd als marconist. Aangehouden op 15/04/1942 in Etterbeek en opgesloten in de gevangenis te St.-Gillis-Brussel. Op 15/09/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage en begunstiging van de vijand (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 03/10/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 69. Erkend als Inlichtings- en Actieagent/Luc-Marc

70. Ernest Louis HAVAUX - Lijst

°Calais (Frankrijk) 25/05/1884, architect bij Sofina, gehuwd met Madeleine Oomen. Wonende te Etterbeek, 16, rue Flore. Op 02/06/1942 aangehouden te Brussel en opgesloten in de gevangenis te St.-Gillis-Brussel. Op 22/09/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage en hulp aan de vijand (Geheime dienst) (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 03/10/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 70. Postuum erkend als Politieke gevangene, als Weerstander door de Sluikpers en tevens erkend als Inlichtings- en Actieagent/Zero en Mission Opinion.

71. Victor Joseph LEMMENS - Lijst

°Koersel 27/05/1900, gehuwd met Maria Geukens, beroepsmilitair en vader van drie kinderen. Wonende te Leopoldsburg, Engelbert Adanglaan, 53. Vervoegde de Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië. Geparachuteerd op 26/06/1942. Aangehouden op 26/06/1942 en gevangengezet te St.-Gillis-Brussel. Op 26/08/1942 ter dood veroordeeld wegens hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 08/10/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 71. Postuum erkend als Politieke Gevangene en tevens erkend als Inlichtings- en Actieagent/Mission Koalaent et d’Action/Mission Koala.


 

72. A.H. - Lijst

°Pamel, 1904, metselaar. Wonende te Meerbeke. Hij was reeds een vijftienmaal veroordeeld door Belgische rechtbanken, meestal voor “slagen en verwondingen”. Hij was een vijftal maal veroordeeld geweest voor diefstal. Hij was éénmaal veroordeeld voor sluikslachting op 18/08/1941. Hij kreeg daarvoor één jaar gevangenisstraf opgelegd. Hij bleef opgesloten in de gevangenis tot 24/07/1942. Hij zou slechts één maand op vrije voeten geweest zijn, toen hij opnieuw ging stelen. Op 20/08/1942 zou hij twee koeien uit een weide gestolen hebben, op 28/08/1942 zou hij opnieuw twee koeien uit een stal gestolen hebben. Hij zou daarbij op de Boerenwacht geschoten hebben. En in de nacht van 1 op 2 september 1942 zou hij opnieuw zeven koeien gestolen hebben. Hij werd op 5 september 1942 te Ninove aangehouden door de Rijkswacht en overgenomen door de bezetter. Op 12/10/1942 door het Kriegsgericht van de OFK 570 ter dood veroordeeld wegens wapenbezit en tot 10 jaar dwangarbeid wegens diefstal en zware diefstal in 2 gevallen (met inbraak en gewapend).Het vonnis werd bevestigd op 17/10/1942. Hij werd op 23/10/1942 om 8u30 te Rieme gefusilleerd. Begraven te Hechtel in graf 72.

 

73. R.B.** - Lijst

°Sinaai 1895. R. B. wordt door Tim De Craene omschreven als één van de leiders van de ‘bende van Bazel’. R. B.  werd ter dood veroordeeld voor wapenbezit, moord, zware diefstal en zware roof (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Op 23/10/1942 gefusilleerd te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 73.

 

74. A.D.** - Lijst

°Bazel 1912. Behoorde tot de zogenaamde “Bende van Bazel”. Ter dood veroordeeld (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 23/10/1942 te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 74.

 

75. E. D.** - Lijst

°Bazel 1912. Behoorde tot de zogenaamde “Bende van Bazel”. Ter dood veroordeeld (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 23/10/1942 te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 75.

 

76. T.D.** - Lijst

°Bazel 1912. Behoorde tot de zogenaamde “Bende van Bazel”. Ter dood veroordeeld (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 23/10/1942 te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 76.

 

77. A.D.** - Lijst

°Bazel 1912. Behoorde tot de zogenaamde “Bende van Bazel”. Ter dood veroordeeld (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 23/10/1942 te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 77.

 

78. K.D.** - Lijst

°Bazel 1912. Behoorde tot de zogenaamde “Bende van Bazel”. Ter dood veroordeeld (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 23/10/1942 te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 78.

 

79 J.S.** - Lijst

°Bazel 1912. Behoorde tot de zogenaamde “Bende van Bazel”. Ter dood veroordeeld (Kriegsgericht van de OFK 570 Gent). Gefusilleerd op 23/10/1942 te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 79.

  ** Voor deze gegevens steunen wij ons op het werk van Tim De Craene die in zijn boek “Terechtgesteld. Duitse executies in Oost- en West-Vlaanderen 1941-1944” de lotgevallen van deze groep beschreef.

80. Nicolas Jaques DOYEN - Lijst

°Jupille 21/07/1906, beroepsmilitair - eerste sergeant/mecanicien, gehuwd met Thérèse Lonneux en vader van twee zoons. Wonende te Grivegnée, 37, rue Mattéotti. Aangehouden op 28/05/1942 te Luik en gevangengezet tot 24/10/1942. Op 03/08/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 24/10/1942 gefusilleerd te Antwerpen. Begraven te Hechtel in graf 80. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/Clarence.

81. Paul Marie Léon Éloi FIRKET - Lijst

°Luik 17/01/1899, priester in de parochie van het Heilig Kruis te Luik en tevens provinciaal directeur van de Sociale Werken. Wonende in het klooster van het Heilig Kruis te Luik. Aangehouden op 22/06/1942 te Luik. Opgesloten in de St.-Leonardgevangenis en in de Citadel te Luik, nadien gevangengezet te Antwerpen. Op 03/08/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 24/10/1942 gefusilleerd te Antwerpen. Begraven te Hechtel in graf 81. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/Clarence & Zero.

82. Rudolf Victor Hermann COUMONT - Lijst

°Berlijn (Duitsland) 24/11/1918, journalist en ongehuwd. Wonende te Ukkel, 29, rue Emile Regard. Aangehouden op 29/04/1942 te Reims. Gevangengezet te Gent en nadien te St.-Gillis-Brussel. Op 19/08/1942 ter dood veroordeeld omwille van spionage, hulp aan de vijand en het luisteren naar verboden uitzendposten (Feldgericht des Kommandierenden Generals und Befehlshabers im Luftgau Belgien und Nordfrankreich). Op 24/10/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 82. Postuum erkend als Politieke Gevangene titre posthume comme Prisonnier Politique.

83. Justin LAMBERT - Lijst

°Jupille 19/02/1908, dokter in de geneeskunde, maakte deel uit van het plaatselijk comité van het Rode Kruis van België, gehuwd met Jane Marie Mairlot en vader van één dochter. Wonende te Jupille, 13, rue Pokietonov. Aangehouden op 14/10/1942 te Jupille en gevangengezet in de St.-Leonardgevangenis te Luik. Dood aangetroffen in zijn cel op 23/10/1942. Begraven te Hechtel in graf 83.
Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/JAB
.

84. Albert Jean Joseph LAMBERT - Lijst

°Namur 29/11/1893, beroepsmilitair, kapitein-commandant, gehuwd met Berthe Burniat en vader van één volwassen zoon. Gedomicilieerd te Anseremme, 40, rue de Vivey, en wonende te Leuven, Emile Mathieustraat, 34. Aangehouden op 24/02/1942 te Leuven en gevangengezet te St.-Gillis-Brussel. Op 08/09/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage, begunstiging van de vijand en verspreiding van hetzschriften (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 31/10/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 84. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.), als Weerstander door de Sluikpers en als Inlichtings- en Actieagent/Luc-Marc

85.  Joseph Hubert Maximilien Albert LABEYE - Lijst

°Berchem 16/07/1915, bediende op de Handelsbank te Antwerpen, gehuwd met Antoinette Buise en vader van twee kinderen. Wonende te Antwerpen, Van Kerckhovenstraat, 98. Op 30/07/1942 aangehouden te Antwerpen en gevangengezet tot 05/11/1942. Op 20/10/1942 ter dood veroordeeld als geweld gebruikende misdadiger, wegens bolsjewistische bedrijvigheid, wegens niet-aangifte van wapens, wegens ambtsaanmatiging en belangrijke roof (Kriegsgericht van de FK 520 Antwerpen). Op 05/11/1942 gefusilleerd te Hechtel. Begraven in graf nr. 85. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Nationale Koninklijke Beweging (N.K.B.).

86. Joseph Marie Hyppolyte VAN DER VAET - Lijst

°Antwerpen 22/09/1921, paswerker, gehuwd met Eilsabeth Verhoeven. Wonende te Wilrijk, Lotusstraat, 5. Op 29/07/1942 aangehouden te Antwerpen en gevangengezet tot 05/11/1942. Op 20/10/1942 ter dood veroordeeld als geweld gebruikende misdadiger, wegens bolsjewistische bedrijvigheid, wegens niet-aangifte van wapens, wegens ambtsaanmatiging en belangrijke roof (Kriegsgericht van de FK 520 Antwerpen). Op 05/11/1942 gefusilleerd te Hechtel. Begraven in graf 86. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Patriottische Milities (P.M.) en als Weerstander door de Sluikperse.

87. Maurice Lambert Léonard LIEBENS - Lijst

°Grivegnée 10/05/1922, mijnwerker, ongehuwd. Wonende te Beyne-Heusay. Aangehouden op 26/10/1942 te Luik en gevangengezet in de St.-  Leonardgevangenis te Luik, nadien opgesloten in de Citadel van Luik tot 09/11/1942. Op 03/11/1942 ter dood veroordeeld wegens een gewelddaad, in groepsverband, tegen een lid van het Duitse Leger (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 09/11/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 87. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée de Libération (A.L.) en als Inlichtings- en Actieagent/Tegal.

87A. Léonard Antoine Gilles Joseph MAQUINAY - Lijst

°Beyne-Heusay 10/10/1924, mijnwerker, ongehuwd. Wonende te Beyne-Heusay, 13, Cité Homvent. Op 26/10/1942 aangehouden te Beyne-Heusay en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik, nadien in de Citadel van Luik. Op 03/11/1942 ter dood veroordeeld wegens een gewelddaad, in groepsverband, tegen een lid van het Duitse Leger (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 09/11/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 87 A. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée de Libération (A.L.) en als Inlichtings- en Actieagent/Tegal.

88. Albert Pieter WAUMANS - Lijst

°Antwerpen 02/05/1915, metaalbewerker/paswerker en gehuwd met Elza D’Hanis. Wonende te Schoten, Leo Van Hullebuschstraat, 136. Op 05/09/1942 aangehouden te Lauwe en gevangengezet te Antwerpen, Begijnenstraat. Op 29/10/1942 tot de dood veroordeeld en tot drie jaar dwangarbeid omwille van het niet-inleveren van een wapen met munitie en wegens een doodslag met springstoffen en het niet-inleveren van Duits-vijandig propagandamateriaal en omwille van tegenstand (Kriegsgericht van de FK 520 Antwerpen).  Op 06/11/1942 gefusilleerd te Hechtel en er begraven in graf 88. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Patriottische Milities (P.M.), als Weerstander door de Sluikpers en als Burgerlijk Weerstande.

89. Joseph Jules Marie MARÉCHAL - Lijst

°Aywaille 02/07/1921, onderwijzer en ongehuwd. Wonende te Barvaux, 33, rue de la station. Op 08/09/1942 aangehouden te Luik en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik, nadien in de Citadel van Luik. Op 28/10/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 09/11/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 89. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/M.B.L.

90. Oscar Arsène REICHLING - Lijst

°Gouvy (gemeente Limerlé) 06/10/1919, student, ongehuwd. Wonende te Aubel, 18, rue de la Bel. Op 23/07/1942 aangehouden te Aubel en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik, nadien in de Citadel van Luik. Op 28/10/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage en wegens het bezit van wapens en munitie, wegens hulp aan gewelddaden tegen leden van het Duitse Leger (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 09/11/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 90. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/M.B.L..

91. Louis COKAIKO - Lijst

°Grivegnée 10/06/1923, bakker/chauffeur, ongehuwd. Wonende te Grivegnée, 197, rue Nicolas Spirou. Op 26/10/1942 aangehouden te Luik en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik, nadien in de Citadel van Luik. Op 03/11/1942 ter dood veroordeeld wegens een gewelddaad, in groepsverband, tegen een lid van het Duitse Leger (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 09/11/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 91. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée de Libération (A.L.) en als Inlichtings- en Actieagent/Tegal.

92. Antoine Louis Léopold Jacques ROBERT - Lijst

°Herve 19/11/1920, onderwijzer van opleiding, werkte als bediende bij de “S.A. des Charbonnages de la Minerie” te Battice, ongehuwd. Wonende te Herve, 28, rue Potiérue. Aangehouden op 25/08/1942 te Herve en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik, nadien in de Citadel van Luik. Op 28/10/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage en wegens het bezit van wapens en munitie, wegens hulp aan gewelddaden tegen leden van het Duitse Leger (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 09/11/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 92. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée Secrète (A.S.) en als Inlichtings- en Actieagent.

93. Jules Albert Paul GENGLER - Lijst

°Moresnet 28/02/1922, student geneeskunde aan de universiteit te Luik, ongehuwd. Wonende te Andrimont, 1, rue du Bon Air. Op 25/08/1942 aangehouden te Andrimont en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik, nadien in de Citadel van Luik. Op 28/10/1942 viermaal ter dood veroordeeld wegens spionage en tweemaal ter dood veroordeeld wegens hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 09/11/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 93. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée Secrète (A.S.) en als Inlichtings- en Actieagent/M.B.L..

94. Auguste Ferdinand Joseph Arsène FRENOY - Lijst

°Wibrin/Houffalize 16/05/1911, geestelijke/broeder, ongehuwd. Wonende te Verviers, Institut St.-Michel, 126, rue du Collège. Aangehouden op 08/09/1942 te Verviers en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik, nadien in de Citadel van Luik. Op 28/10/1942 ter dood veroordeeld en tot tien jaar dwangarbeid wegens spionage en wegens het bezit van wapens en munitie (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 09/11/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 94. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/M.B.L..

95. Roger Joseph REICHLING - Lijst

°Gouvy (gemeente Limerlé) 28/04/1921, bediende bij de N.M.B.S., ongehuwd. Wonende te Aubel, 18, rue de la Bel. Op 21/07/1940 aangehouden te Moresnet en opgesloten tot 14/08/1940. Op 25/08/1942 aangehouden te Aubel en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik, nadien in de Citadel van Luik. Op 28/10/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 09/11/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 95. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/M.B.L..

96.  Gérard Hubert Joseph DENIS - Lijst

°Hombourg 12/06/1917, meubelmaker/landbouwer, werkte bij de N.M.B.S. station van Montzen, ongehuwd. Wonende te Montzen, 63, rue Hees, nadien te Aubel, 12, rue de la station, bij zijn broer Joseph Denis. Op 25/08/1942 aangehouden te Montzen en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik, nadien in de Citadel van Luik. Op 28/10/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 09/11/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 96. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/F.F.C..

97. Noël Henri Joseph COUTELIER - Lijst

°Dison 16/03/1919, bediende bij de “S.A. des Charbonnages de la Minerie” te Battice, ongehuwd. Wonende te Herve, 21, rue Potiérue. Op 25/08/1942 aangehouden te Herve en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik, nadien in de Citadel van Luik. Op 28/10/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 09/11/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 97. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée Secrète (A.S.) en als Inlichtings- en Actieagent/F.F.C..

98. Thomas Pierre Joseph NIHANT - Lijst

°Trembleur 06/07/1920, leerkracht van opleiding, bediende bij de N.M.B.S. - station van Montzen, ongehuwd. Wonende te Aubel, 39, rue de la Bel. Op 25/08/1942 aangehouden te Aubel en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik, nadien in de Citadel van Luik. Op 28/10/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de OFK 589 Luik). Op 09/11/1942 gefusilleerd te Luik, Citadel. Begraven te Hechtel in graf 98. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/M.B.L..

99. Emmanuel Antoine Gérard Hubert Ghislain de NECKERE - Lijst

°Messines 02/11/1898, kapelaan in de St.-Bartholomeusparochie te Moeskroen, gewestelijk proost van de K.A.J./J.O.C. Wonende te Moeskroen, Priester Coulonstraat, 22. Op 31/08/1942 aangehouden te Moeskroen en achtereenvolgens opgesloten in de gevangenissen van Kortrijk, Gent en Brugge. Op 30/10/1942 veroordeeld tot de doodstraf wegens voortdurende spionage en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 570 Zweigstelle Brugge). Op 10/11/1942 gefusilleerd te Loppem, Tillegembos. Begraven te Hechtel in graf 99. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.), als Weerstander door de Sluikpers en erkend als Inlichtings- en Actieagent/ZIG.

100. Petrus Joseph Maria Antoine HANNOSET - Lijst

°Lebbeke 16/04/1906, horlogemaker/juwelier, gehuwd met Bertha De Vriendt en vader van één zoon. Wonende te Dendermonde, Brusselse straat, 23. Op 26/09/1942 aangehouden te Dendermonde en opgesloten in de gevangenis te Gent en nadien te Brugge. Op 30/10/1942 veroordeeld tot de doodstraf wegens herhaalde spionage en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 570 Zweigstelle Brugge). Op 10/11/1942 gefusilleerd te Loppem, Tillegembos. Begraven te Hechtel in graf 100. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Weerstander door de Sluikpers, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.), en voordien reeds aangesloten bij het Bevrijdingsleger (B.L.). Tevens erkend als Inlichtings- en Actieagent/ZIG.

101. Aloïs Joseph DE MEIRSMAN - Lijst

°Lokeren 29/03/1910, priester, ongehuwd. Wonende te Dendermonde, Vlasmarkt 23-25. Op 26/09/1942 aangehouden te Dendermonde en opgesloten in de gevangenis te Gent en nadien te Brugge. Op 30/10/1942 tweemaal tot de doodstraf veroordeeld wegens spionage en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 570 Zweigstelle Brugge). Op 10/11/1942 gefusilleerd te Loppem, Tillegembos. Begraven te Hechtel in graf 101. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Weerstander door de Sluikpers, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.) en voordien reeds aangesloten bij het Bevrijdingsleger (B.L.). Tevens erkend als Inlichtings- en Actieagent/ZIGG.

102. Rudolf Édouard SPITAELS - Lijst

°Lokeren, 31/03/1887, industrieel/eigenaar van een fabriek in verfstoffen, gehuwd met Célestine Van Geem en vader van twee kinderen. Wonende te Lokeren, Bleekmeersstraat, 3. Op 02/09/1942 aangehouden te Lokeren en opgesloten in de gevangenis te Gent en nadien te Brugge. Op 30/10/1942 veroordeeld tot de doodstraf wegens voortdurende spionage en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 570 Zweigstelle Brugge). Op 10/11/1942 gefusilleerd te Loppem, Tillegembos. Begraven te Hechtel in graf 102. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Weerstander door de Sluikpers, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.) en erkend als Inlichtings- en Actieagent/ZIG

103. Guillaume François VANZEVEREN - Lijst

°Moeskroen 30/06/1906, bediende bij een transportfirma in Tourcoing, gehuwd met Elisa Corbanie en vader van twee dochters. Wonende te Moeskroen, Groenstraat, 33. Op 26/08/1942 aangehouden te Moeskroen en opgesloten in de gevangenissen van Kortrijk, Gent en Brugge. Op 30/10/1942 veroordeeld tot de doodstraf wegens voortdurende spionage en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 570 Zweigstelle Brugge). Op 10/11/1942 gefusilleerd te Loppem, Tillegembos. Begraven te Hechtel in graf 103. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L).

104. Joseph François Nestor DEBECK - Lijst

°Everbecq 02/12/1891, bediende/handelsreiziger. Wonende te Everbecq. Op 15/09/1942 aangehouden te Brussel en opgesloten in de gevangenissen te St.-Gillis-Brussel, Gent en Brugge. Op 30/10/1942 veroordeeld tot de doodstraf wegens spionage en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 570 Zweigstelle Brugge). Op 10/11/1942 gefusilleerd te Loppem, Tillegembos. Begraven te Hechtel in graf 104. Postuum erkend als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée Secrète (A.S).

105. René VERLEYEN - Lijst

°St.-Gillis-Dendermonde 25/01/1901, bediende/veiligheidsagent, gehuwd met Margaretha Bosmans. Wonende te Dendermonde, Dijkstraat, 112. Op 26/09/1942 aangehouden te Dendermonde en opgesloten in de gevangenissen te Gent en Brugge. Op 30/10/1942 veroordeeld tot de doodstraf wegens spionage en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 570 Zweigstelle Brugge). Op 10/11/1942 gefusilleerd te Loppem, Tillegembos. Begraven te Hechtel in graf 105. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Weerstander door de Sluikpers, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Bevrijdingsleger (B.L.) en als Inlichtings- en Actieagent/ZIG.

106. Marcel Paul DEMEULEMEESTER

°Tourcoing (Frankrijk) 26/02/1912, postbode, ongehuwd. Wonende te Moeskroen, 127, rue de la Marlière. Op 19/08/1942 aangehouden te Moeskroen en opgesloten in de gevangenissen te Kortrijk en te Brugge. Op 30/10/1942 veroordeeld tot de doodstraf wegens herhaalde spionage en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 570 Zweigstelle Brugge). Op 10/11/1942 gefusilleerd te Loppem, Tillegembos. Begraven te Hechtel in graf 106. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Weerstander door de Sluikpers en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.).

  107. ONBEKEND - Lijst

108. Charles Louis Antonie STOCKMANS

°Antwerpen 30/10/1879, industrieel/consul-generaal van de republiek San Marino, gehuwd met Anna Banckaert en vader van vier kinderen. Wonende te Antwerpen, Otto Veniusstraat, 23. Op 05/06/1942 aangehouden te Brussel en gevangengezet tot 20/11/1942. Op 15/08/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de FK 520 Antwerpen). Op 20/11/1942 gefusilleerd te Antwerpen, d’Herbouvillekaai. Begraven te Hechtel in graf 108. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Nationale Koninklijke Beweging (N.K.B.) en als Inlichtings- en Actieagent/Groep Stockmanss.

109. Henri Philippe Albert AERDEN - Lijst

°Antwerpen 20/11/1897, directeur van de vliegschool van het Zoute, gehuwd met Victoria Busselen en vader van twee kinderen. Wonende te Berchem, Belpairestraat, 51. Op 06/06/1942 aangehouden te Berchem en gevangengezet te Antwerpen, Begijnenstraat. Op 15/08/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de FK 520 Antwerpen). Op 20/11/1942 gefusilleerd te Antwerpen, d’Herbouvillekaai. Begraven te Hechtel in graf 109. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.) en als Inlichtings- en Actieagent/Groep Stockmanss.

110. Raymond Johan Henri DELAHAIE - Lijst

°Borgerhout 06/03/1909, hotelbediende, gehuwd met Isabelle Wilmart en vader van twee dochters. Wonende te Antwerpen, Lange Beeldekensstraat, 203. Op 26/09/1942 aangehouden te Antwerpen en gevangengezet. Ter dood veroordeeld wegens het uitvoeren van sabotagedaden op de spoorwegen (Kriegsgericht van de Luftwaffe) Op 19/11/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 110. Postuum erkend als Politieke Gevangene.

111. Jozef Anna Maria Ghislain VERMANDEL - Lijst

°Antwerpen 02/03/1891, magazijnier bij Stockmans “Grandes Imprimeries Belges” te Merksem, gehuwd met Maria Vanjaaren-Van den Dungen. Wonende te Merksem, Bredabaan. Op 06/06/1942 aangehouden te Merksem en gevangengezet te Antwerpen. Op 15/08/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de F.K. 520 Antwerpen). Op 21/11/1942 gefusilleerd te Antwerpen, d’Herbouvillekaai. Begraven te Hechtel in graf 111. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Nationale Koninklijke Beweging (N.K.B.) en als Inlichtings- en Actieagent/Groep Stockmans.

112. Marcel Stanislas Petrus Augustin Maria DE BACKER - Lijst

°Ekeren 29/03/1897, bureelhoofd van het departement ‘Publiciteit’ op de Compagnie Maritime Belge, weduwnaar van Marie Van Wesenbeeck en vader van één zoon. Wonende te St.-Mariaburg/Ekeren, Capellensteenweg, 611. Op 06/06/1942 aangehouden te Antwerpen  en gevangengezet te Antwerpen, Begijnenstraat. Op 15/08/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de FK 520 Antwerpen). Op 20/11/1942 gefusilleerd te Antwerpen, d’Herbouvillekaai. Begraven te Hechtel in graf 112. Postuum erkend als Politieke Gevangene en  als Inlichtings- en Actieagent/Groep Stockmans. Hij was tevens aangesloten bij de Nationale Koninklijke Beweging (N.K.B.) te Antwerpen.

113. Jacques René Victor VANDERMOEREN - Lijst

°Antwerpen 23/02/1913, bediende bij de “Agence Maritime Belge”, ongehuwd. Wonende te Borgerhout, Turnhoutse steenweg, 259. Op 13/06/1942 aangehouden en gevangengezet te Antwerpen. Op 15/08/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de FK 520 Antwerpen). Op 21/11/1942 gefusilleerd te Antwerpen, d’Herbouvillekaai. Begraven te Hechtel in graf 113. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Nationale Koninklijke Beweging (N.K.B.) en als Inlichtings- en Actieagent/Groep Stockmans.

 

114. ONBEKEND - Lijst

115. Édouard Jean Raymond SALMAN - Lijst

°Elsene 11/08/1906, priester-leraar, ongehuwd. Wonende te Antwerpen, Lange Leemstraat, 185. Op 18/06/1942 aangehouden te Antwerpen en gevangengezet te Antwerpen. Op 15/08/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de FK 520 Antwerpen). Op 21/11/1942 gefusilleerd te Antwerpen, d’Herbouvillekaai. Begraven te Hechtel in graf 115. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Inlichtings- en Actieagent/Groep Stockmans.

116. Alfons Clement BUNNENS - Lijst

°Lokeren 17/12/1894, handelaar/kurkbewerker, gehuwd met Elvire Verschraegen en vader van één dochter. Wonende te Lokeren, Zelestraat 12. Op 07/09/1942 aangehouden te Lokeren en opgesloten in de gevangenis te Gent en nadien te Brugge. Op 30/10/1942 veroordeeld tot de doodstraf wegens voortdurende spionage en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 570 Zweigstelle Brugge). Op 20/11/1942 gefusilleerd te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 102. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Weerstander door de Sluikpers en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.).

117. Maximilien Emmanuel Jozef Marie TEMMERMAN - Lijst

°Antwerpen 30/09/1901, advocaat aan de balie te Antwerpen, gehuwd met Marthe Brasseur en vader van zes kinderen. Wonende te Kalmhout, Keienhoflaan 188/6. Op 20/06/1942 aangehouden te Antwerpen, Van Eycklaan, 34, ten huize van zijn vader. Op 15/08/1942 ter dood veroordeeld wegens spionage (Kriegsgericht van de FK 520 Antwerpen). Op 21/11/1942 gefusilleerd te Antwerpen, d’Herbouvillekaai. Begraven te Hechtel in graf 117. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.) en als Inlichtings- en Actieagent/Groep Stockmans.

118. Norbert Jules VAN HELLEPUTTE - Lijst

°Montignies-sur-Sambre 15/06/1922, bankbewerker/metaalarbeider, ongehuwd. Wonende te Gilly, 123 bis, rue de Louvy . Op 22/07/1942 thuis aangehouden en gevangengezet in de kazerne, nadien in de gevangenis van Charleroi, vervolgens opgesloten in Breendonk. Op 27/11/1942 als gijzelaar gefusilleerd te Breendonk (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 26.11.1942) als vergeldingsmaatregel voor de moord op de burgemeester van Charleroi en voor de moord op verschillende leden van Nieuwe Orde-bewegingen in Vlaanderen en Wallonië. Begraven te Hechtel in graf 118. Postuum erkend als Politieke gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

 

119. ONBEKEND - Lijst
120. ONBEKEND
- Lijst
121. ONBEKEND
- Lijst

Op bevel (d.d. 26/11/1942) van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, werden als vergeldingsmaatregel voor de moord op de burgemeester van Charleroi en voor de moord op verschillende leden van Nieuwe Orde-bewegingen in Vlaanderen en Wallonië op 27/11/1942 acht mensen gefusilleerd te Breendonk. Volgens een persmededeling betrof het : Norbert Van Helleputte, François Lambert, Louis De Houwer, Roger Istasse, Gustave Derard, Maurice Pierkot, Joseph Boulanger en Jozef Suy.
De lichamen van de vijf eerste personen werden na de oorlog geïdentificeerd. Zij waren begraven in respectievelijk graf 118, 122, 124, 126, 127.
De lichamen van Maurice Pierkot, Joseph Boulanger en Jozef Suy werden niet geïdentificeerd.  De vader van Maurice Pierkot, Felix Pierkot is naar Hechtel afgereisd om zijn zoon te herkennen. Hij is er niet in geslaagd.
Ook de moeder van Joseph Boulanger is naar Hechtel gegaan met de bedoeling het lichaam van haar zoon te herkennen. Ook zij is er niet in geslaagd.  
Vermoedelijk rustten de stoffelijke resten van de drie gijzelaars Maurice Pierkot, Joseph Boulanger en Jozef Suy in de graven die het kenmerk hadden : 119, 120,121, 128. Graf 123 zou altijd leeg gebleven zijn. In graf nr. 125 werd het lichaam gevonden van Nestor Bodson, een inlichtingsagent die op 5 december 1942 in Schaarbeek vermoord werd.

122. François Adelin LAMBERT - Lijst

°Châtelet 02/03/1912, bankwerker/bovengronds mijnwerker, gehuwd met Marie Ostyn en vader van één zoon. Wonende te Châtelet, 78, rue des Mineurs. Op 04/09/1942 thuis aangehouden en gevangengezet. Vanaf 29/09/1942 opgesloten te Breendonk. Op 08/09/1942 ter dood veroordeeld wegens het bezit van verboden wapens (Kriegsgericht van de OFK 670 Arras). Op 27/11/1942 als gijzelaar gefusilleerd te Breendonk (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 26.11.1942) als vergeldingsmaatregel voor de moord op de burgemeester van Charleroi en voor de moord op verschillende leden van Nieuwe Orde-bewegingen in Vlaanderen en Wallonië. Begraven te Hechtel in graf 122. Postuum erkend als Politieke gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

 

123. LEEG GRAF - Lijst

124. Louis Marguerite Armand DE HOUWER - Lijst

°Antwerpen 12/09/1909, diamantbewerker/zager, gehuwd met Charlotte Hamburger en vader van één dochter. Wonende te Deurne (Antwerpen), Meeuwenhoflei, 121. Op 25/09/1942 aangehouden en opgesloten in de gevangenis te Antwerpen, Begijnenstraat. In de loop van oktober 1942 opgesloten te Breendonk. Op 27/11/1942  worden acht ‘communistische terroristen en saboteurs’ terechtgesteld. De dag na de fusillade te Breendonk, op 28/11/1942, worden de namen van de terechtgestelde ‘communistische terroristen en saboteurs’ afgedrukt in de “Brüsseler Zeitung”. De naam “De Houwer Louis” wordt als achtste vermeld. Volgens deze “Bekanntmachung” behoort Louis De Houwer tot de eerste reeks gijzelaars, die in Breendonk op bevel van von Falkenhausen (d.d. 26/11/1942) terechtgesteld worden. Maar als vader Petrus De Houwer op 14/09/1945 het lichaam van zijn zoon Louis – begraven in graf 124 - kan identificeren in Hechtel, dan stelt hij vast dat er geen sporen van kogels te zien zijn. Hij kan enkel de vaststellingen beamen die op 29 maart 1945 gedaan werden bij de eerste opgraving en lijkschouwing : een breed gat in de rechterslaap – dat het gevolg lijkt te zijn van krachtig toegebrachte slagen – geen enkel spoor van kogels. Bovendien werden er geen voorwerpen teruggevonden. Het lichaam was naakt. Ook het feit dat vader De Houwer geen afscheidsbrief van zijn zoon ontvangen heeft, sterkt de familieleden en de strijdmakkers van De Houwer in het vermoeden dat Louis De Houwer werd dood geslagen, en niet gefusilleerd. Postuum erkend als Politieke gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Patriottische Milities (P.M.).

125. Nestor Armand Joseph Ghislain BODSON - Lijst

°Warisy-Hodister (La Roche-en-Ardennes) 13/04/1921, student aan het ‘Institut Colonial de Liège’, ongehuwd. Wonende te Luik, 17, Place Ste Barbe. Aangesloten bij de Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië. Op 26/08/1942 geparachuteerd en onmiddellijk aangehouden te Vonêche en gevangengezet te St. Gillis-Brussel. Op 19/11/1942 ter dood veroordeeld wegens hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK Brussel 672). Op 05/12/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan. Begraven te Hechtel in graf 125. Postuum erkend als Politieke gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.) en erkend als Inlichtings- en Actieagent/Deuxième Direction.

126. Roger Auguste ISTASSE - Lijst

°Ransart 01/10/1900, mijnwerker, ongehuwd. Wonende te Ransart, 25, rue Baudoux.  Aangehouden op 22/07/1942 te Ransart. Gevangengezet te Charleroi nadien opgesloten in Breendonk. Op 27/11/1942 te Breendonk gefusilleerd als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 26.11.1942) als vergeldingsmaatregel voor de moord op de burgemeester van Charleroi en voor de moord op verschillende leden van Nieuwe Orde-bewegingen in Vlaanderen en Wallonië. Begraven te Hechtel in graf 126. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

127. Gustave Victor Charlemagne DERARD - Lijst

°Gilly 16/09/1921, bediende, ongehuwd. Wonende te Gilly, 189, Chaussée de Montigny. Op 16/09/1942 aangehouden te Gilly en gevangengezet te Charleroi en nadien te Breendonk. Op 27/11/1942 te Breendonk gefusilleerd als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 26/11/1942) als vergeldingsmaatregel voor de moord op de burgemeester van Charleroi en voor de moord op verschillende leden van Nieuwe Orde-bewegingen in Vlaanderen en Wallonië. Begraven te Hechtel in graf nr. 127. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

 

128. ONBEKEND - Lijst

129. Lucien Julien Johanna VRIELYNCK - Lijst

°Brugge 20/07/1919, ijzerdraaier/mecanicien, gehuwd met Lucretia Gevaert en vader van één zoon. Wonende te Brugge, Ganzestraat, 4. Op 27/08/1942 aangehouden te Brugge en opgesloten in de gevangenissen van Brugge en Gent. Op 20/11/1942 ter dood veroordeeld wegens voortdurende spionage en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 570 Zweigstelle Brugge). Op 09/12/1942 gefusilleerd te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 129. Postuum erkend als Politieke Gevangene en erkend als Inlichtings- en Actieagent/Clarence. Tevens aangesloten bij de Partizanen (P.A.).

130. Théophile Joseph DEWILDE - Lijst

°Heist-aan-zee 15/11/1885, hoteluitbater te Zeebrugge, ongehuwd. Wonende te Zeebrugge, Baron de Maerelaan, 46. Op 28/08/1942 aangehouden te Zeebrugge en opgesloten in de gevangenissen van Brugge en Gent. Op 20/11/1942 ter dood veroordeeld omwille van herhaalde spionage en hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de OFK 570 Zweigstelle Brugge). Op 09/12/1942 gefusilleerd te Rieme. Begraven te Hechtel in graf 130. Postuum erkend als Politieke Gevangene en erkend Inlichtings- en Actieagent/Clarence.

131. Jan Baptist VAN DEN ABBEEL - Lijst

°Denderbelle 13/08/1918, wever, gehuwd met Eugénie Selleslagh en vader van één zoon. Wonende te Denderbelle, Hogebrug, 7. Op 29/10/1942 aangehouden te Aalst op verdenking de moordaanslag te hebben gepleegd op Jef Podevijn, commandant van de Vlaamse Fabriekswacht. Opgesloten in Breendonk, later in St.-Gillis-Brussel. Op 09/11/1942 ter dood veroordeeld door het Feldgericht des Kommandierenden Generals und Befehlshabers im Luftgau Belgien und Nordfrankreich. Op 10/12/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan en begraven te Hechtel in graf 131. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Belgisch Leger der Partizanen (B.L.P.).

132. Fidèle Romul VAN WEYENBERG - Lijst

°Denderbelle 20/05/1923, (autogeen)lasser, ongehuwd.  Wonende te Denderbelle, Hogebrug 28. Op 29/10/1942 aangehouden te Aalst op verdenking de moordaanslag gepleegd te hebben op Jef Podevijn, commandant van de Vlaamse Fabriekswacht. Opgesloten in Breendonk nadien in de gevangenis van St.-Gillis-Brussel.
Op 17/11/1942 ter dood veroordeeld door het Feldgericht des Kommandierenden Generals und Befehlshabers im Luftgau Belgien und Nordfrankreich. Op 10/12/1942 gefusilleerd te Brussel, Nationale Schietbaan en begraven te Hechtel in graf 132. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Belgisch Leger der Partizanen (B.P.L.)
.

133. David HERSZAFT - Lijst

°Warschau (Polen) 08/11/1921, leerbewerker, ongehuwd.  Wonende te St.-Jans-Molenbeek, 105, rue d’Ostende. Als ‘joodse dwangarbeider’ ontsnapt hij op 31 oktober 1942 uit het XVII de konvooi.  Aangehouden op 16/11/1942 en gevangengezet te St.-Gillis-Brussel, nadien opgesloten in Breendonk. Op 12/12/1942 te Breendonk gefusilleerd als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 11/12/1942) als represaillemaatregel voor de moord op de Vlaamse SS-officier Schollen te Brussel op 04/12/1942 en voor sabotagedaden en aanslagen die gepleegd werden op het grondgebied ressorterend onder de OFK van Luik en van Brussel van 25/11/1942 tot 07/12/1942. Begraven te Hechtel in graf 133. Postuum erkend als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partizanen (P.A.).

134. José Maria Juan FETU - Lijst

°Lausanne (Zwitserland) 19/05/1921, beroepsmilitair/onderofficier 2de Regiment Ardeense Jagers, ongehuwd. Wonende te Elsene, Alphonse De Wittestraat, 16. Op 27/10/1942 aangehouden te Elsene op zijn domicilie-adres. In de loop van de maand december 1942 naar Breendonk gedeporteerd. Op 12/12/1942 te Breendonk gefusilleerd als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 11/12/1942) als represaillemaatregel voor de moord op de Vlaamse SS-officier Schollen te Brussel op 04/12/1942 en voor sabotagedaden en aanslagen die gepleegd werden op het grondgebied ressorterend onder de OFK van Luik en van Brussel van 25/11/1942 tot 07/12/1942. Begraven te Hechtel in graf 134. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Milices Patriotiques (M.P.).

135. Paul Eugène HERMANS - Lijst

°Tienen 10/06/1906, postbode, gehuwd met Magdelena Vander Meeren en vader van één dochter. Wonende te Watermael-Bosvoorde, 17, rue des Ellebores. Op 19/11/1942 aangehouden te Bosvoorde. Opgesloten in St.-Gillis-Brussel en daarna in Breendonk. Op 12/12/1942 te Breendonk  gefusilleerd als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 11/12/1942) als represaillemaatregel voor de moord op de Vlaamse SS-officier Schollen te Brussel op 04/12/1942 en voor sabotagedaden en aanslagen die gepleegd werden op het grondgebied ressorterend onder de OFK van Luik en van Brussel van 25/11/1942 tot 07/12/1942. Begraven te Hechtel in graf 135. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Weerstander door de Sluikpers en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Patriottische Milities (P.M.) en het Geheim Leger (G.L.).

 

136. ONBEKEND - Lijst

137. Édouard François SEYMENS - Lijst

°Leuven 08/02/1918, arbeider, ongehuwd. Wonende te Leuven, Mannenstraat,13. Op 10/10/1942 aangehouden te Tienen en gevangengezet te St.-Gillis-Brussel en nadien te Breendonk. Op 12/12/1942 te Breendonk  gefusilleerd als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 11/12/1942) als represaillemaatregel voor de moord op de Vlaamse SS-officier Schollen te Brussel op 04/12/1942 en voor sabotagedaden en aanslagen die gepleegd werden op het grondgebied ressorterend onder de OFK van Luik en van Brussel van 25/11/1942 tot 07/12/1942. Begraven te Hechtel in graf 137. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Belgisch Leger der Partizanen (B.L.P.).

138. Nicolas Joseph PLUNUS - Lijst

°Dison 28/05/1905, werkman, gehuwd met Marie Jacquot en vader van twee zoons. Wonende te Andrimont, rue Albert T’Serclaes, 66.  Aangehouden op 07/11/1942 te Luik. Gevangengezet te Luik-Citadel, vervolgens te St.-Gillis-Brussel en later in Breendonk. Op 12/12/1942 te Breendonk  gefusilleerd als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 11/12/1942) als represaillemaatregel voor de moord op de Vlaamse SS-officier Schollen te Brussel op 04/12/1942 en voor sabotagedaden en aanslagen die gepleegd werden op het grondgebied ressorterend onder de OFK van Luik en van Brussel van 25/11/1942 tot 07/12/1942. Begraven te Hechtel in graf 138. Postuum erkend als Politieke Gevangene.

139. François NYSEN - Lijst

°Leuven 17/02/1921, arbeider, ongehuwd.  Wonende te Leuven, Tessenstraat, 7. Op 11/10/1942 aangehouden te Leuven. Gevangengezet te St.-Gillis, nadien opgesloten in Breendonk. Op 12/12/1942 te Breendonk  gefusilleerd als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 11/12/1942) als represaillemaatregel voor de moord op de Vlaamse SS-officier Schollen te Brussel op 04/12/1942 en voor sabotagedaden en aanslagen die gepleegd werden op het grondgebied ressorterend onder de OFK van Luik en van Brussel van 25/11/1942 tot 07/12/1942. Begraven te Hechtel in graf 139. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Belgisch Leger der Partizanen (B.L.P.).

140. Théophile Marcel WYNSBERGHE - Lijst

°Lotenhulle 09/08/1918, nikkelbewerker/polijster, gehuwd met Adrienne Huygelier en vader van 3 kinderen. Wonende te Lotenhulle, Aalterstraat 27. Op 21/09/1942 aangehouden te Lotenhulle en gevangengezet (onder meer) in St.-Gillis-Brussel. Op 14/10/1942 ter dood veroordeeld door het Feldgericht des Kommandierenden Generals und Befehlshabers im Luftgau Belgien und Nordfrankreich wegens spionage. Gefusilleerd op 12/12/1942 te Brussel en begraven te Hechtel in graf 140. Postuum erkend als Politieke Gevangene.

141. Yvon Alfred Jules MALEVEZ - Lijst

°Gilly 16/07/1924, elektricien, ongehuwd. Wonende te Gilly, 62, Chaussée de Montigny. Op 15/09/1942 aangehouden te Gilly, bij zijn ouders. Opgesloten in de gevangenis van Charleroi en nadien in Breendonk. Op 12/12/1942 te Breendonk  gefusilleerd als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 11/12/1942) als represaillemaatregel voor de moord op de Vlaamse SS-officier Schollen te Brussel op 04/12/1942 en voor sabotagedaden en aanslagen die gepleegd werden op het grondgebied ressorterend onder de OFK van Luik en van Brussel van 25/11/1942 tot 07/12/1942. Begraven te Hechtel in graf 141. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Belgisch Leger der Partizanen (B.L.P.).

142. Camille DE ROECK - Lijst

°St.-Jans-Molenbeek 18/06/1916, bediende bij de P.T.T., gehuwd met Clementine Overputte en vader van één dochter. Wonende te Koekelberg, 85,rue Potaerdegat. Op 16/11/1942 aangehouden op zijn onderduikadres in St.-Jans-Molenbeek, rue du Choeur. Opgesloten in St.-Gillis-Brussel, nadien in Breendonk. Op 12/12/1942 te Breendonk  gefusilleerd als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 11/12/1942) als represaillemaatregel voor de moord op de Vlaamse SS-officier Schollen te Brussel op 04/12/1942 en voor sabotagedaden en aanslagen die gepleegd werden op het grondgebied ressorterend onder de OFK van Luik en van Brussel van 25/11/1942 tot 07/12/1942. Begraven te Hechtel in graf 142. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.) en als Weerstander door de Sluikpers.

143. François Marie Florent LEMEUR - Lijst

°Luik 10/10/1895, handelaar in stoffen, weduwnaar van Guillemine Hollart, en samenwonende met Marie Michaux te Liège,34, rue des Carmes. Aangehouden op 12/11/1942 te Luik in de rue de Potiérue en opgesloten in de St.-Leonardgevangenis te Luik, dan te Leuven en later in Breendonk. Op 12/12/1942 te Breendonk  gefusilleerd als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 11/12/1942) als represaillemaatregel voor de moord op de Vlaamse SS-officier Schollen te Brussel op 04/12/1942 en voor sabotagedaden en aanslagen die gepleegd werden op het grondgebied ressorterend onder de OFK van Luik en van Brussel van 25/11/1942 tot 07/12/1942. Begraven te Hechtel in graf 143. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

144. Jean Léon Marie Joseph PAULUS - Lijst

°Limal 09/04/1903, mecanicien, gehuwd met Juliette Colin en vader van één dochter. Wonende te Wavre, 29, rue des Tanneries. Op 24/07/1942 thuis aangehouden. Opgesloten in Breendonk. Op 12/12/1942 te Breendonk  gefusilleerd als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 11/12/1942) als represaillemaatregel voor de moord op de Vlaamse SS-officier Schollen te Brussel op 04/12/1942 en voor sabotagedaden en aanslagen die gepleegd werden op het grondgebied ressorterend onder de OFK van Luik en van Brussel van 25/11/1942 tot 07/12/1942. Begraven te Hechtel in graf 144. Postuum erkend als Politieke Gevangene. Hij was aangesloten bij het Belgisch Leger der Partizanen (B.P.L)

 

145. ONBEKEND - Lijst

  146. ONBEKEND - Lijst

147. François Adelin DUBOIS - Lijst

°Waver 19/11/1902, werkman in garage/vrachtwagenchauffeur op het vliegveld van Beauvechain, gehuwd met Bertha Ladrière en vader van één zoon. Wonende te Bierges, 105, rue Provinciale (Bierges-lez-Wavre). Op 18/10/1941 aangehouden te Bierges. Op 09/12/1942 een tweede maal aangehouden te Nivelles. Gevangengezet  van 18/10/1941 tot 02/12/1941 te St.-Gillis, en van 09/12/1942 tot 18/12/1942. Op 11/12/1942 ter dood veroordeeld wegens het niet-afleveren van twee vuurwapens met munitie (Kriegsgericht van de OFK 672 Brussel). Op 18/12/1942  gefusilleerd te Brussel. Begraven te Hechtel in graf 147. Postuum erkend als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Milices Patriotiques (M.P.) Hij was ook enige tijd actief in de kringen van het Armée Secrète (A.S..

148. Alfred Edmond GOFFINET - Lijst

°Leopoldsburg 28/12/1906, bureelbediende gemeente Virton, gehuwd met Maria Joanna Debrock. Wonende te Virton, 40, rue Octave Poncin. Op 01/12/1942 aangehouden te Virton en opgesloten in de gevangenis te Arlon. Op 11/12/1942 ter dood veroordeeld wegens onbevoegd wapenbezit, bezit van handgranaten, munitie en oorlogsmateriaal (Kriegsgericht van de OFK 589 Zweigstelle Arlon). Op 23/12/1942 gefusilleerd te Toernich. Begraven te Hechtel in graf 148. Postuum erkend als Politieke Gevangene.

 

149. ONBEKEND - Lijst

150. Robert Fernand Pierre BOISACQ - Lijst

°Wavre 26/11/1904, schilder van gebouwen, gehuwd met Elisa (dite Louisa) Flémal. Wonende te Rixensart, 15, Avenue de Mérode. Op 17/12/1942 aangehouden te Rixensart. Gevangengezet te St.-Gillis-Brussel, overgebracht naar Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen) als vergeldingsmaatregel voor de moorden gepleegd op 31/12/1942 op drie leden van het Duitse leger en de aanslagen gepleegd te Brussel en omgeving na 24 december. Begraven te Hechtel in graf 150. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Légion Belge (L.B.) en nadien bij de Milices Patriotiques (M.P.).

151. François Léopold VANDEKERKHOVE - Lijst

°Anderlecht 23/04/1914, politieagent te Elsene, gehuwd met Jeanne Vander Linden. Wonende te Anderlecht, 124, rue Van Soust. Op 21/11/1942 thuis aangehouden en gevangengezet in St.-Gillis-Brussel, later overgebracht naar Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen d.d. 23/12/1942) als vergeldingsmaatregel voor de steeds talrijker wordende aanslagen gepleegd te Brussel gedurende de laatste weken tegen inwoners en die de dood hebben veroorzaakt van vier personen en zware verwondingen aan meerdere anderen. Begraven te Hechtel in graf 151. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Milices Patriotiques (M.P.).

152. Robert Albert Corneille BUSSCHAERT - Lijst

°Anderlecht 20/10/1910, chauffeur, gehuwd met Rosalie Vets en vader van één zoon. Wonende te Evere, Frans Leonstraat, 31. Aangehouden op 04/11/1942 te Evere beticht van illegaal wapenbezit en van een bomaanslag gepleegd te hebben tegen de woonst van medewerkers van de Nieuwe Orde-bewegingen. Gevangengezet te St.-Gillis-Brussel. Ter dood veroordeeld door het “Feldgericht des Kommandierenden Generals und Befehlshaber im Luftgau Belgien und Nordfrankreich” op 22/12/1942. Gefusilleerd op 06/01/1943. Begraven te Hechtel in graf 152. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de verzetsgroep Organisation Militaire Belge de Résistance (O.M.B.R.).

153. Hervé Joseph NIHOUL - Lijst

°Montigny-le-Tilleul 19/01/1897, fabrieksarbeider/draadtrekker, gehuwd met Lucie Stevenne en vader van twee zoons. Wonende te Buizingen, Steenweg op Alsemberg, 1. Op 21/11/1942 aangehouden te Buizingen. Gevangengezet in St.-Gillis-Brussel, later in Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen d.d. 23/12/1942) als vergeldingsmaatregel voor de steeds talrijker wordende aanslagen gepleegd te Brussel gedurende de laatste weken tegen inwoners en die de dood hebben veroorzaakt van vier personen en zware verwondingen aan meerdere anderen. Begraven te Hechtel in graf 153. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het  Geheim Leger (G.L.) en erkend Inlichtings- en Actieagent/Zero

154. Moszek Aron RAKOWER - Lijst

°Warschau (Polen) 12/03/1907, textielarbeider, gehuwd met Miodownik Golda.  Wonende te Vorst, 35, rue des Glands. Op 05/12/1942 aangehouden en gevangengezet te Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen  d.d. 23/12/1942) als vergeldingsmaatregel voor de steeds talrijker wordende aanslagen gepleegd te Brussel gedurende de laatste weken tegen inwoners en die de dood hebben veroorzaakt van vier personen en zware verwondingen aan meerdere anderen. Begraven te Hechtel in graf 154. Postuum erkend als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

155. Henri Louis Joseph POHL - Lijst

°Jemappes 24/06/1909, geneesheer, ongehuwd. Wonende te Brussel, Hooikaai, 29. Op 21/11/1942 thuis aangehouden. Gevangengezet te St.-Gillis-Brussel, nadien te Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen d.d. 23/12/1942) als vergeldingsmaatregel voor de steeds talrijker wordende aanslagen gepleegd te Brussel gedurende de laatste weken tegen inwoners en die de dood hebben veroorzaakt van vier personen en zware verwondingen aan meerdere anderen. Begraven te Hechtel in graf 155. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

156. Marcel Victor Hubert MATHIJS - Lijst

°Sint Gillis 20/12/1914, politieofficier, gehuwd met Octavie De Leener en vader van één dochter. Wonende te Elsene, Kroonlaan, 339. Aangehouden te Tervuren op 21/11/1942. Gevangengezet in St.-Gillis-Brussel en nadien in Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen d.d. 23/12/1942) als vergeldingsmaatregel voor de steeds talrijker wordende aanslagen gepleegd te Brussel gedurende de laatste weken tegen inwoners en die de dood hebben veroorzaakt van vier personen en zware verwondingen aan meerdere anderen. Begraven te Hechtel in graf 156. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Milices Patriotiques (M.P.) en als Weerstander door de Sluikpers.

157. Gilbert Joseph Lambert DAXHELET - Lijst

°Huy 31/05/1900, bediende gemeente Anderlecht, gehuwd met Julia Fortje en vader van één dochter. Wonende te Anderlecht, 222, chaussée de Mons. Aangehouden op 11/09/1942 in zijn woonst en opgesloten in Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen d.d. 23/12/1942) als vergeldingsmaatregel voor de steeds talrijker wordende aanslagen gepleegd te Brussel gedurende de laatste weken tegen inwoners en die de dood hebben veroorzaakt van vier personen en zware verwondingen aan meerdere anderen. Begraven te Hechtel in graf 157. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander,  aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.) en als Weerstander door de Sluikpers.

158. Arthur Florent VAN TILBORG - Lijst

°Hérinnes 09/06/1887, restauranthouder/kok, gehuwd met Marcelle Morand. Wonende te Brussel, 9, rue J. Lebeau. Aangehouden op 22/04/1942 te Brussel, gevangengezet te St.-Gillis-Brussel en later opgesloten in Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen d.d. 23/12/1942) als vergeldingsmaatregel voor de steeds talrijker wordende aanslagen gepleegd te Brussel gedurende de laatste weken tegen inwoners en die de dood hebben veroorzaakt van vier personen en zware verwondingen aan meerdere anderen. Begraven te Hechtel in graf 158. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Patriottische Milities (P.M.).

159. Szlawa Zelman ENGIELSZER - Lijst

°Warschau (Polen) 25/03/1907, kleermaker, gehuwd  met  Fryc Chaja en vader van 2 kinderen. Hij woonde te Anderlecht, 13, rue Eloy. Aangehouden op 4-5/12/1942 aan de Schaarbeekse poort te Brussel. Opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis-Brussel en later in Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen d.d. 23/12/1942) als vergeldingsmaatregel voor de steeds talrijker wordende aanslagen gepleegd te Brussel gedurende de laatste weken tegen inwoners en die de dood hebben veroorzaakt van vier personen en zware verwondingen aan meerdere anderen. Begraven te Hechtel in graf 159. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

160. Ernest Jan HERCKENRATH - Lijst

°Aalst 25/01/1904, kleermaker, gehuwd met Isabelle Wageneer en vader van één dochter. Wonende te St.-Jans-Molenbeek, rue de Flessingue. Aangehouden op 16/04/1942, opgesloten in St.-Gillis-Brussel en daarna overgebracht naar Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen d.d. 23/12/1942) als vergeldingsmaatregel voor de steeds talrijker wordende aanslagen gepleegd te Brussel gedurende de laatste weken tegen inwoners en die de dood hebben veroorzaakt van vier personen en zware verwondingen aan meerdere anderen. Begraven te Hechtel in graf 160. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.) en als Weerstander door de Sluikpers

161. Victor Arthur Léon HUYLEBROECK - Lijst

°Gent 13/05/1905, cinema-uitbater, gehuwd met Simona Inghels en vader van één dochter. Wonende te Gent, Jacob Van Maerlantstraat, 22. Aangehouden te Brussel op 09/10/1942. Gevangengezet te Sint-Gillis op 09/10/1942 en later in Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair bevelhebber van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen d.d. 23/12/1942) als vergeldingsmaatregel voor de steeds talrijker wordende aanslagen gepleegd te Brussel gedurende de laatste weken tegen inwoners en die de dood hebben veroorzaakt van vier personen en zware verwondingen aan meerdere anderen.  Begraven te Hechtel in graf 161. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Weerstander door de Sluikpers, als Gewapende Weerstander, eerst afzonderlijk en later aangesloten bij de Patriottische Milities (P.M.). Tevens erkend als Inlichtings- en Actieagent/Beaver Baton.

162. Georges Joseph Antoine ROUCHAUX - Lijst

°Elsene 28/12/1895, drukker, gehuwd met Louise Bulckaert en vader van één zoon. Wonende te Genval, 28, rue Maseau. Op 19/12/1942 thuis aangehouden. Gevangengezet te St.-Gillis en later opgesloten in Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen) als vergeldingsmaatregel voor de moorden gepleegd op 31/12/1942 op drie leden van het Duitse leger en de aanslagen gepleegd te Brussel en omgeving na 24 december. Begraven te Hechtel in graf 162. Postuum erkend als Politieke Gevangene. Hij was aangesloten bij de Mouvement National Belge (M.N.B.).

163. André Maurice LARSEN - Lijst

°Anderlecht 07/07/1913, kelner, ongehuwd. Wonende te Evere, 58, rue H. Van Hamme. Op 31/10/1942 aangehouden te Schaarbeek, op de Meiserplaats. Gevangengezet in Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen) als vergeldingsmaatregel voor de moorden gepleegd op 31/12/1942 op drie leden van het Duitse leger en de aanslagen gepleegd te Brussel en omgeving na 24 december. Begraven te Hechtel in graf 163. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

164. Alphonse François Joseph COLLIN - Lijst

°Léglise 23/09/1909, bureelhoofd van de ravitailleringsdienst in Rixensart, ongehuwd. Wonende te Rixensart, 13, rue du Chemin de fer. Op 19/12/1942 aangehouden te Rixensart en gevangengezet in Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen) als vergeldingsmaatregel voor de moorden gepleegd op 31/12/1942 op drie leden van het Duitse leger en de aanslagen gepleegd te Brussel en omgeving na 24 december. Begraven te Hechtel in graf 164. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Milices Patriotiques ( M.P.).

165. Marcel Albert Charles LADRIÈRE - Lijst

°Jumet 21/06/1907, industrieel tekenaar, gehuwd met Céline Bierboom en vader van twee kinderen. Wonende te Genval, 19, rue des Lilas. Op 19/12/1942 aangehouden te Genval. Gevangengezet te St.-Gillis-Brussel, nadien te Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen) als vergeldingsmaatregel voor de moorden gepleegd op 31/12/1942 op drie leden van het Duitse leger en de aanslagen gepleegd te Brussel en omgeving na 24 december. Begraven te Hechtel in graf 165. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander aangesloten bij het Armée Secrète (A.S.).

166. Pierre Maurice DUPREZ - Lijst

°Vorst 22/05/1903, loodgieter/zinkbewerker, gehuwd met Marie De Schuyteneer en vader van drie kinderen. Wonende te Anderlecht, 19, rue de la Santé. Op 09/10/1942 aangehouden te Laken, gevangengezet te St.-Gillis-Brussel en later opgesloten te Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen) als vergeldingsmaatregel voor de moorden gepleegd op 31/12/1942 op drie leden van het Duitse leger en de aanslagen gepleegd te Brussel en omgeving na 24 december. Begraven te Hechtel in graf 166. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij  het Armée Secrète (A.S.), en erkend Inlichtings- en Actieagent/Michelli.

167. José Armand Marie DE WALLENS - Lijst

°Etterbeek 27/04/1912, onderluitenant Karabiniers/bediende Nationale Kas voor Bediendenpensioenen, gehuwd met Renée Castelle. Wonende te Elsene, 3, rue Jean Baptiste Colijns. Op 15/10/1942 thuis aangehouden. Gevangengezet te St.-Gillis-Brussel en nadien te Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen) als vergeldingsmaatregel voor de moorden gepleegd op 31/12/1942 op drie leden van het Duitse leger en de aanslagen gepleegd te Brussel en omgeving na 24 december. Begraven te Hechtel in graf 167. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.).

168. Alexandre Joseph Ghislain ANCART - Lijst

°Cortil-Noirmont 16/03/1902, vrachtwagenbestuurder/, kolenhandelaar, gehuwd met Léonie Van Nimmen en vader van één zoon. Wonende te Genval, 48, avenue des Combattants. Op 16/12/1942 aangehouden te Genval. Gevangengezet te Genval en St.-Gillis-Brussel, nadien te  Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen) als vergeldingsmaatregel voor de moorden gepleegd op 31/12/1942 op drie leden van het Duitse leger en de aanslagen gepleegd te Brussel en omgeving na 24 december. Begraven te Hechtel in graf 168. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Mouvement National Belge (M.N.B.).

169. Marcel Gaspard Joseph Jean TILQUIN - Lijst

°Rixensart 07/02/1903, bediende/ handelaar, gehuwd met Marguerite André en vader van één dochter. Wonende te Rixensart, 6, rue du Chemin de fer. Op 14/12/1942 aangehouden te Rixensart. Opgesloten in Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen) als vergeldingsmaatregel voor de moorden gepleegd op 31/12/1942 op drie leden van het Duitse leger en de aanslagen gepleegd te Brussel en omgeving na 24 december. Begraven te Hechtel in graf 169. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée Secrète (A.S.).

170. Edmond Léonard VAN DEN HEUVEL - Lijst

°Mechelen 6/10/1910, bankwerker,  gehuwd met Hendrika Van Lint en vader van twee dochters. Wonende te Jette, 141, rue Longtin. Op 09/10/1942 aangehouden te Brussel en gevangengezet te Breendonk. Op 06/01/1943 gefusilleerd te Breendonk als gijzelaar (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen) als vergeldingsmaatregel voor de moorden gepleegd op 31/12/1942 op drie leden van het Duitse leger en de aanslagen gepleegd te Brussel en omgeving na 24 december. Begraven te Hechtel in graf 170. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Partisans Armés (P.A.).

 

171. ONBEKEND - Lijst

172. Eugène Henri NULENS - Lijst

°Alken 19/06/1922, landbouwer/wielrenner, ongehuwd. Wonende te Alken, Bulstraat,  30. Op 18/03/1943 aangehouden te Stevoort en gevangengezet te Hasselt. Ter dood veroordeeld wegens ongeoorloofd bezit van wapens en moord (Kriegsgericht van de F.K. 681 Hasselt). Gefusilleerd op 12/04/1943 op de Schietbaan te Hasselt en begraven te Hechtel in graf 172. Aangesloten bij het Belgisch Leger der Partizanen (B.L.P.).

173. Hubert NULENS - Lijst

°Alken 03/11/1920, landbouwer,  gehuwd met Irma Boes. Wonende te Wellen, Langenakker, 33. Op 18/03/1943 aangehouden te Wellen en gevangengezet te Hasselt. Ter dood veroordeeld wegens ongeoorloofd bezit van wapens en moord (Kriegsgericht van de FK 681 Hasselt). Gefusilleerd op 12/04/1943 op de Schietbaan te Hasselt en begraven te Hechtel in graf 173. Postuum erkend als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Belgisch Leger der Partizanen (B.L.P.).

 

174. A.D. - Lijst

°Turnhout 1903, mijnwerker, gehuwd. Wonende te Turnhout. Gevangengezet te Hasselt. Op 05/04/1943 ter dood veroordeeld wegens het niet-inleveren van een wapen (Kriegsgericht van de FK 681 Hasselt). Gefusilleerd te Hechtel op 17/04/1943 en er begraven in graf nr. 174.

175. Pierre Désiré MOONS - Lijst

°Leopoldsburg 29/06/1905, mijnwerker, gehuwd met Maria Kerkhofs en vader van 4 kinderen. Wonende te  Houthalen, Cité Meulenberg 41. Aangehouden op 17/08/1943 en gevangengezet te Hasselt. Op 22/09/1943 ter dood veroordeeld en tot 15 jaar dwangarbeid wegens bezit van wapens en wegens zware diefstal (rantsoeneringszegels) en afspraak tot zware diefstal (Kriegsgericht van de FK 681 Hasselt). Gefusilleerd op 14/10/1943 en begraven te Hechtel in graf 175.

176. Joseph WOUTERS - Lijst

°Balen-Neet 21/09/1906, ploegbaas in de ertssmelterij van de Vieille Montagne te Balen, gehuwd met Maria Liekens en vader van 3 kinderen. Wonende te Balen, Congostraat. Aangehouden op 21/09/1943 te Balen en gevangengezet te Hasselt. Op 27/10/1943 ter dood veroordeeld wegens verboden wapenbezit en bezit van munitie (Kriegsgericht van de FK 681 Hasselt). Gefusilleerd op 18/11/1943 te Hasselt  en begraven te Hechtel in graf 176. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Belgische Nationale Beweging (B.N.B.).

177. Raoul Théophile Émile VLEGELS - Lijst

°Gilly 19/01/1921, bediende Vieille Montagne, ongehuwd. Wonende te Lommel, Jumetstraat, 7. Op 19/08/1943 aangehouden te Lommel en gevangengezet te Hasselt. Op 27/10/1943 ter dood veroordeeld wegens het bezit van wapens, munitie en springstoffen (Kriegsgericht van de FK 681 Hasselt). Gefusilleerd op 18/11/1943 te Hasselt en begraven te Hechtel in graf 177. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander aangesloten bij de Belgische Nationale Beweging (B.N.B.).

178. Jean VLEGELS - Lijst

°Brussel 04/10/1895, ex-sergeant Belgisch Leger/bewaker in de zinkfabriek van de Vieille Montagne te Balen, gehuwd met Eglé Trigalet en vader van twee zoons. Wonende te Lommel, Jumetstraat, 7. Op 19/08/1943 aangehouden te Lommel en gevangengezet te Hasselt. Op 27/10/1943 ter dood veroordeeld wegens onrechtmatig bezit van wapens, munitie en explosieven (Kriegsgericht van de FK 681 Hasselt). Gefusilleerd op 18/11/1943 te Hasselt en begraven te Hechtel in graf 178. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij de Belgische Nationale Beweging (B.N.B..

179. Émiel Isidoor CLEEREN - Lijst

°Schulen 16/04/1919, beroepsmilitair/ bediende bureel ‘Oorlogsschade’ te Hasselt, ongehuwd. Wonende te Schulen, Dorpsstraat, 54.  Aangehouden op 04/09/1943 te Hasselt en gevangengezet te Hasselt. Op 27/10/1943 ter dood veroordeeld wegens hulp aan de vijand (Kriegsgericht van de FK 681 Hasselt). Gefusilleerd op 25/11/1943 te Hechtel en er begraven in graf 179. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.).

180. Théophile Louis Félix VAN DEN BONGARD - Lijst

°Hamont 11/12/1908, beroepsonderofficier/bediende bureel “Bruggen en Wegen”  (Ministerie van Openbare Werken), gehuwd met Alice Jacomen en vader van één dochter. Wonende te Hasselt, Runkstersteenweg, 125. Op 31/08/1943 aangehouden te Hasselt en er gevangengezet. Ter dood veroordeeld op 03/11/1943 wegens begunstiging van de vijand (Kriegsgericht van de FK 681 Hasselt). Gefusilleerd op 25/11/1943 te Hasselt en begraven te Hechtel in graf 180. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.).

  181. ONBEKEND - Lijst   
  182. ONBEKEND - Lijst 

183. Ferdinand Jean ERKENS - Lijst

°Laken 03/03/1909, mecanicien/chauffeur, gehuwd met Thérèse Ancion en vader van één dochter. Wonende te Lixhe, rue de Hallembaye. Op 06/11/1943 aangehouden te Lixhe en gevangengezet te Hasselt. Op 31/12/1943 ter dood veroordeeld wegens hulp aan de vijand en bezit van wapens, wegens het plegen van gewapende overvallen om geld te bekomen voor de “Witte Brigade” (Kriegsgericht van de FK 681 Hasselt). Gefusilleerd te Hasselt op 19/01/1944 en begraven te Hechtel in graf 183. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée Secrète (A.S.).

 184 et 185. Albert Roy BARBER

°Spalding, West Pinchbeck, Lincolnshire 23/02/1923, zoon van Albert Edward en Edith Kate Barber, boordwerktuigkundige Royal Air Force Volunteer Reserve, 467 (R.A.A.F.) Squadron. Hij sneuvelde op 11/05/1944. Door de bezetter begraven te Hechtel in graf 184 of 185.

 184 et 185. Leslie Thomas WATSON - Lijst

°Portsmouth 17/09/1921, zoon van Thomas en Laura  Robina Watson, radio-operator Royal Air Force Volunteer Reserve, 467 (R.A.A.F.) Squadron. Hij sneuvelde op 11/05/1944. Door de bezetter begraven te Hechtel in graf 184 of 185.

186. Georges Eugène Emiel VANISTERDAEL - Lijst

°Herk-de-Stad 06/08/1914, sergeant-beroepsvrijwilliger/ bediende arrondissementscommissariaat te Hasselt (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid), gehuwd met Irma Raymaekers en vader van twee kinderen. Wonende te Herk-de-Stad, Centrumstraat. Op 10/06/1944 gesneuveld te Hasselt in de gevangenis bij de bevrijding van politieke gevangenen. Begraven te Hechtel in graf 186. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.).

187. René Gregoor Antoon LAMBRECHTS - Lijst

°Stevoort 23/11/1908, onderofficier/ bediende Ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening, gehuwd met Angelina Creemers en vader van twee kinderen . Wonende te Sint-Truiden, Houtstraat. Op 10/06/1944 gesneuveld te Hasselt in de  gevangenis bij de bevrijding van politieke gevangenen. Begraven te Hechtel in graf 187. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.) en erkend Inlichtings- en Actieagent/Luc-Marc.

188. Charles François Noël D’HOSE - Lijst

°Estinnes-au-Val  24/12/1924, student, ongehuwd. Wonende te Nederbrakel,  Opbrakelstraat, 616 A. Op 10/06/1944 gesneuveld te Hasselt in de gevangenis bij de bevrijding van politieke gevangenen. Begraven te Hechtel in graf 188. Postuum erkend als gewapend weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.).

189. Jean Étienne Joseph Marie MÉLOT - Lijst

°Namur 18/02/1923, student, ongehuwd. Wonende te Namur, 19, avenue de la Vecquée en te Lummen. Op 10/06/1944 gesneuveld te Hasselt in de gevangenis bij  de bevrijding van politieke gevangenen. Begraven te Hechtel in graf 189. Postuum erkend als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Armée Secrète (A.S.) en  erkend Inlichtings- en Actieagent/Clarence.

190. Gabriel Leo Trudo DUPAIN - Lijst

°Heks 25/08/1923, student, ongehuwd. Wonende te Heks, Statiestraat, 3. Op 10/06/1944 gesneuveld te Hasselt in de gevangenis bij de bevrijding van politieke gevangenen. Begraven te Hechtel in graf 190. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.) en de Mouvement National Belge (M.N.B.). Tevens erkend Inlichtings- en Actieagent/ZIG.

191. Jozef Alfons MACHIELS - Lijst

°Balen-Neet 10/01/1920, landbouwer/mijnwerker, ongehuwd. Wonende te Lommel, Kerkhovensteenweg, 29. Neergeschoten te Heppen op 13/06/1944 bij verzet tegen zijn aanhouding en begraven te Hechtel in graf 191. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Belgisch Leger der Partizanen (B.L.P.).

192. Hubert Gabriel VAN DAMME - Lijst

°Maaseik 09/02/1925, student/bankwerker-mecanicien, ongehuwd. Wonende te Tongeren, Maastrichtersteenweg, 8. Op 09/06/1944 aangehouden te Tonge­ren en gevangengezet te Hasselt. Ter dood veroordeeld wegens “Freischärlerei” (lid van een vrijkorps) (Feldkriegsgericht van de FK Hasselt 681) en gefusilleerd te Hasselt op 28/06/1944. Begraven te Hechtel in graf 192. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.). Hubert Van Damme was tevens aangesloten bij het Onafhankelijkheidsfront (O.F.).

193. Gérard Hubert Théodore VENKEN - Lijst

°Turnhout 26/12/1901, onderofficier/bediende, gehuwd met Joanna Dupont en vader van één zoon. Wonende te Hasselt, Minderbroederstraat, 23. Op 25 juni 1944 aangehouden te Lanklaar en opgesloten te Hasselt. Ter dood veroordeeld op 29/06/1944 wegens Freischärlerei (Feldkriegsgericht van de FK Hasselt 681). Officieel is Gerard Venken overleden op 29/06/1944 op een onbekende plaats. Vermoedelijk werd hij te Zelem vermoord. Begraven te Hechtel in graf 193. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.) en erkend Inlichtings- en Actieagent/Luc-Marc.

194. Pierre Joseph VANDEBRIEL - Lijst

°Hasselt 16/06/1909, haarkapper, gehuwd met Maria Thoelen en vader van vier zonen. Wonende te Hasselt, Dorpsstraat, 30. Neergeschoten in het vuurgevecht met de S.D. op 29 juni 1944 te Zelem, aangehouden. Dezelfde dag wegens “Freischärlerei” ter dood veroordeeld (Feldkriegsgericht van de FK Hasselt 681) en ter plaatse terechtgesteld. Begraven te Hechtel in graf 194. Postuum erkend als Politieke Gevangene, als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.) en erkend Inlichtings- en Actieagent/Luc-Marc.

195. Léonard François Édouard VISSCHERS - Lijst

°Glons 10/02/1923, spoorwegarbeider, ongehuwd. Wonende te Glons, 295, rue de Brus. Aangehouden te Zelem op 29/06/1944. Dezelfde dag wegens “Freischärlerei” ter dood veroordeeld (Feldkriegsgericht van de FK 681 Hasselt). Het vonnis werd op 29/06/1944 voltrokken te Zelem. Begraven te Hechtel in graf 195. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.).

196. Joseph Edmond Antoine LAMBRECHTS - Lijst

°Wijer 14/05/1920, kleermaker, ongehuwd. Wonende te Wijer. Aangehouden op 29/06/1944 te Zelem en gevangengezet te Hasselt. Ter dood veroordeeld wegens “Freischärlerei” (Feldkriegsgericht van de FK 681 Hasselt) en gefusilleerd op 30/06/1944 te Hasselt of te Hechtel. Begraven te Hechtel in graf 196. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.).

197. Ludovicus Émile Antoine LAMBRECHTS - Lijst

°Wijer 14/01/1913, Broeder van Liefde/onderwijzer, ongehuwd. Hij woonde in Nederbrakel, Kasteelstraat. In juni 1944 verbleef hij op het hoofdkwartier van het G.L. te Zelem. Aangehouden op 29 juni 1944 te Zelem en gevangengezet te Hasselt. Op 29/06/1944 ter dood veroordeeld wegens Freischärlerei (Feldkriegsgericht van de FK 681 Hasselt). Op 30/06/1944 gefusilleerd te Hasselt of te Hechtel. Begraven te Hechtel in graf 197. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.).

 

198. ONBEKEND - Lijst

199. Mathieu Ludovicus MAES - Lijst

°Oostham 08/09/1923, mijnwerker, ongehuwd. Wonende te Oostham, Dorp, 134. Aangehouden op 12/06/1944 te Heppen en gevangengezet te Hasselt. Als gijzelaar gefusilleerd (op bevel van de militair  gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen d.d. 29/06/1944) als vergeldingsmaatregel voor aanslagen en aanvallen tegen leden van de wachteenheden en der Nieuwe Orde-bewegingen. Begraven te Hechtel in graf 199. Postuum erkend als gerechtigde op het statuut van Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Belgisch Partizanenleger (B.P.L).      

200. Victor Désiré Joseph MOUSSET - Lijst

°Mornimont 24/06/1906, landbouwer/eerste schepen-dienstdoend burgemeester van Fumal, gehuwd met Marie Roland en vader van drie zoons. Wonende te Fumal, 83, rue du village. Aangehouden te Fumal op 30/06/1944 door de Feldpolizei en gevangengezet te Hasselt. Op 15/07/1944 als gijzelaar gefusilleerd (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 29/06/1944) als vergeldingsmaatregel voor aanslagen en aanvallen tegen leden van de wachteenheden en der Nieuwe Orde-bewegingen. Volgens akte van overlijden gebeurde dit te Hasselt. Begraven te Hechtel in graf 200. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.).

201. Maria Maurice Leonardus SNIJERS - Lijst

°Beverlo 07/12/1922, mijnwerker, ongehuwd. Wonende te Heppen, Grootdonckstraat 16. Aangehouden op 13/06/1944 te Heppen en gevangengezet te Hasselt. Als gijzelaar gefusilleerd in de loop van de maand juli 1944 te Hechtel of te Hasselt (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 29/06/1944) als vergeldingsmaatregel voor aanslagen en aanvallen tegen leden van de wachteenheden en der Nieuwe Orde-bewegingen. Begraven te Hechtel in graf 201. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Belgisch Partisanenleger (B.P.L.).

202. Michiel Louis JONKERS - Lijst

°Peer 08/08/1909, (huis)schilder, gehuwd met Marie Henriette Leenaerts en vader van één dochter. Wonende te Hechtel, Rest 47. Aangehouden op 16/06/1944 te Hechtel in zijn woning. Op 15/07/1944  als gijzelaar gefusilleerd te Hasselt, Schietbaan (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 29/06/1944) als vergeldingsmaatregel voor aanslagen en aanvallen tegen leden van de wachteenheden en der Nieuwe Orde-bewegingen. Begraven te Hechtel in graf 202. Postuum erkend als Politieke Gevangene. Hij was aangesloten bij het Belgisch Partizanenleger (B.P.L.).


 

203. Joseph Theodoor Nicolas OENSSELS - Lijst

°Meeswijk 20/12/1911, mijnwerker/elektricien, gehuwd met Marie Janssen. Wonende te Lanklaar, Mulheimstraat 11. Op 25/06/1944 aangehouden te Lanklaar en gevangengezet te Hasselt. Op 15/07/1944 als gijzelaar gefusilleerd te Hechtel (op bevel van de militair gouverneur van België en Noord-Frankrijk, von Falkenhausen, d.d. 29/06/1944) als vergeldingsmaatregel voor aanslagen en aanvallen tegen leden van de wachteenheden en der Nieuwe Orde-bewegingen. Begraven te Hechtel in graf 203. Postuum erkend als Politieke Gevangene en als Gewapende Weerstander, aangesloten bij het Geheim Leger (G.L.).

   

De verzetsbewegingen van de slachtoffers - Inhoud

Wij bespreken achtereenvolgens de verschillende "gewapende verzetsbewegingen" en de "inlich-tings- en actiediensten" waarvan de in Hechtel begraven slachtoffers lid waren.

1 - De gewapende verzetsbewegingen

Na de oorlog erkende de Belgische staat vijftien organisaties onder de noemer "gewapend verzet". 139.973 leden kregen erkenning als "gewapende weerstander". Ook 129 in Hechtel begraven mensen ontvingen postuum deze titel. Zij behoorden tot acht verschillende organisaties die we u hieronder kort voorstellen.

BL. Het Bevrijdingsleger - Armee de Liberation /AL

Het Bevrijdingsleger had zijn wortels in Luikse christendemocratische milieus. Tot de stichters behoorden minister Antoine Delfosse, Léon Servais, Joseph Fafchamps en Pierre Clerdent. Kort na de oprichting kwam daar ook rijkswachtkolonel Bartholomé bij. De beweging bleef niet beperkt tot katholieke middens. Het verzet tegen de verplichte tewerkstelling leidde tot contacten met vakbondsman André Renard. Het Bevrijdingsleger was heel actief in Luik maar er waren ook vertakkingen in Antwerpen, Gent, Aalst en Dendermonde. Walthère Dewé, bezieler van de inlichtingsdienst Clarence, zorgde voor een nauwere militaire samenwerking tussen het Bevrijdingsleger en het Geheim Leger.

Er werden 6.025 leden van het Bevrijdingsleger erkend als gewapende weerstander.

BLP. Het Belgisch Leger der Partizanen - Armee Beige des Partisans /ABP

Ze zijn ook gekend onder het letterwoord PA, wat staat voor 'Partisans Armés', gewapende partizanen. Je komt ze ook tegen als 'Belgisch Partizanen Leger'. De sluikpers hield het begin 1942 korter: zij sprak voor het eerst van "partisans" of "partizanen".

De geschiedenis van de Belgische partizanen is onlosmakelijk verbonden met de Communistische Partij van België. Omdat veel partizanen in Duitse handen vielen, kwam de organisatie in haar zoektocht naar nieuwe leden uit bij mensen uit zeer uiteenlopende milieus. In Londen was men er in 1943 van overtuigd dat de communisten niet meer de meerderheid van de partizanen uitmaakten.

De eerste acties van de "gewapende groepen" van de Communistische Partij - de voorloper van de partizanen - gebeuren al in 1941. In het begin ging het om relatief eenvoudige sabotage. De overgrote meerderheid van de partizanenacties vond plaats tussen 1943 en 1944. De partizanen voerden honderden sabotagedaden en aanslagen tegen collaborateurs uit. Er werden 11.828 leden van het Belgisch Leger der Partizanen als gewapende weerstander erkend.

Het Belgisch Leger der Partizanen was aangesloten bij het Onafhankelijkheidsfront (OF).

BNB. de Belgische Nationale Beweging - Mouvement National Belge/MNB

17 december 1940: op die dag zag de Belgisch Nationale Beweging het licht. Het initiatief ging uit van Aimé Dandoy, een Brusselse kapper. Eveneens aanwezig en betrokken bij de oprichting: een student geneeskunde, een chauffeur, een kassierster van een bioscoop en de broer van Aimé Dandoy. Na de arrestatie van Dandoy begin 1942 nam Camille Joset officieel de leiding van de BNB over. Joset was een gewezen Hoge Commissaris voor de Economische Expansie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden de Duitsers hem al eens ter dood veroordeeld. In 1940 ging hij onmiddellijk in verzet. Door zijn relaties kreeg de BNB vertakkingen over het hele land en in diverse politieke milieus. Zo rekruteerde de gewezen Hoge Commissaris liberaal politicus Louis Schmidt. Maar op 14 april 1942 werd Joset aangehouden. De politiecommissaris van Sint-Gillis nam de leiding over. Tot... de Duitsers ook hem arresteerden op februari 1944. De BNB was vooral bekend via haar sluikblad La Voix des Belges. Het eerste nummer verscheen op 10 augustus 1941. Het blad had ook een Nederlandstalige uitgave, De stem der Belgen.

Er werden 14.843 leden van het Belgische Nationale Beweging erkend als gewapende weerstander.

GL. Het Geheim Leger - Armee Secrète/A.S.

In zomer en in de herfst van 1940 hielden weerstanders drie groeperingen boven de doopvont: de Phalange van Xavier De Grunne, het Heropgericht Leger van .kolonel Lentz en het Belgisch Legioen van Commandant Claser. Zij rekruteerden bij in België gebleven reserve- en beroepsofficieren. In het voorjaar van 1941 smolten de drie groepen samen tot 'Belgisch Legioen'. In het najaar van 1942 veranderde de naam in 'Leger van België', om op 1 juni 1944 uiteindelijk 'Geheim Leger' te worden.

Vanaf 1943 ondernamen de leden sabotageacties. Maar het was toch vooral vanaf juni 1944 dat het Geheim Leger in actie trad. Tussen 8 juni 1944 en begin september 1944 eiste het de vernieling of beschadiging op van 95 spoorwegbruggen, 12 andere bruggen, 15 sluizen, 285 locomotieven en 1.365 goederenwagons. Ze sloten zeventien tunnels geheel of gedeeltelijk af, veroorzaakten 116 ontsporingen, sneden talrijke ondergrondse kabels af en stelden telefooncentrales buiten werking.

Er werden 36.827 leden van het Geheim Leger erkend als gewapende weerstander.

NKB. De Nationale Koninklijke Beweging - Mouvement National Royaliste/MNR

De NKB groeide uit een rexistische jeugdgroep in Aarschot. Jongeren zoals Lucien Meyer en Theo Simon verzetten zich tegen de collaboratiepolitiek van Rex en het VNV. De twee kwamen in contact met de Leuvense professor Eugène Mertens de Wilmars, eveneens een gewezen rexist en fervent aanhanger van koning Leopold. Van oktober 1940 tot de zomer van 1941 was de NKB voornamelijk actief in de streek van Leuven en Aarschot. Zij rekruteerde vooral in studenten-milieus en bij onderofficieren. In juli 1941 verbood de bezetter de beweging. De leiding was in handen van professor Mertens. Belangrijke figuren van de katholieke rechterzijde en militaire milieus sloten aan: prins de Ligne, generaal Graff, majoor Monteyne en kapitein van Nooten. Na de aanhouding van Mertens in augustus 1942 kwam generaal Graff aan de leiding van de beweging.

Er werden 5.017 leden van de Nationale Koninklijke Beweging erkend als gewapende weerstander.

PM. De Patriottische Milities - Milices Patriotiques/MP

De Patriottische Milities, die vanaf de late zomer 1941 gestalte kregen, sloten zich in de herfst van 1942 officieel aan bij het Onafhankelijkheidsfront (OF). Hun leden kwamen ook voornamelijk uit het OF. Dat Onafhankelijkheidsfront - in de herfst van 1941 van start gegaan - was bedoeld om de massa's te betrekken in de strijd tegen de bezetter.

Maar in het OF was er ook plaats voor geweldloze verzetsvormen. Onder meer de dienst Solidariteit, ook wel omschreven als 'Het Rode Kruis van het OF'. Deze dienst zamelde geld in en verdeelde het aan de naasten van in handen van de vijand gevallen OF-verzetsmensen. Het OF maakte en verspreidde ook sluikbladen. De organisatie schakelde daarbij duizenden leden en sympathisanten in. Verder hielp het OF met de uitbouw van het Comité ter verdediging van de Joden. Mensen van diverse politieke en levensbeschouwelijke strekkingen steunden het comité, wat zorgde voor een massa nuttige contacten voor het inzamelen van geld, het aanmaken van valse documenten en het herbergen van onderduikers. Het OF zette ook een felle campagne op om de mensen te overtuigen niet in Duitsland te gaan werken maar onder te duiken.

En dan waren er nog de zogenaamde Syndicale Strijd Comités (SSC) in de bedrijven. Die spoorden arbeiders en bedienden aan betere arbeidsomstandigheden.te eisen maar riepen hen ook op om de strijd tegen de bezetter aan te gaan. Wie met dit soort "geweldloze" verzetsvormen meedeed, werd vaak gerekruteerd voor de Patriottische Milities. In vergelijking met de partizanen voerden de milities over het algemeen "lichtere" of makkelijker uit te voeren sabotageacties uit. Tegelijk waren de PM een soort reservetroepen van de partizanen én waren ze ook zoals gezegd ook bij het Onafhankelijkheidsfront aangesloten.

Er werden 18.587 leden van Patriottische Milities (PM) erkend als gewapende weerstander.

OMBR. Organisation Militaire Beige de Résistance - Belgische Militaire Weerstandsorganisatie /BMWO

De organisatie ontstond in november 1940 in Brussel. Vrij snel kwamen er in het hele land afdelingen tot stand. Beroepsmilitairen en rijkswachters vormden de kern. Het acroniem OMBR kwam vanaf 1942 in gebruik. De organisatie verzamelde belangrijke inlichtingen over spoorwegen en militaire installaties maar ook over bedrijven die voor de Duitse oorlogsindustrie werkten. Bovendien deed ze aan sabotage. De beweging was goed vertegenwoordigd in Brussel, Gent en Mechelen. Ze maakte zich eveneens verdienstelijk door haar hulp aan joodse onderduikers en gevangenen in de Dossinkazerne. Georges Allaert leidde de organisatie.

5.243 leden van het O.M.B.R. werden erkend als gewapende weerstander.

Service D.

Joseph Joset richtte Service D op in Luik in de zomer van 1940. De letter "D" staat voor Dénon-ciation, verklikking. De dienst specialiseerde zich in het onderscheppen van verklikkingsbrieven,

gericht aan de Duitse Kommandanturen, aan de Feldgendarmerie, aan de Sipo-SD en later ook aan de burelen van de Duitse Werbestelle. In het begin zorgde ze voor de onderschepping en vernietiging van de brieven. Na verloop van tijd bewaarden leden van Service D de brieven. Ze verwittigden ook de mensen die in de onderschepte brief verklikt werden en probeerden verklikkers te identificeren en te straffen. De dienst zorgde ook dat brieven van Oostfronters en Wehrmachtsoldaten aan hun familie in België niet altijd aankwamen. Zo hoopte ze het moreel van de troepen te ondermijnen. Na verloop van tijd waren er niet enkel postbeambten actief in Service D, maar rekruteerde de organisatie ook telefonisten, rijkswachters en politieagenten.

Service D organiseerde ook inbraken in de burelen van de Feldgendarmerie. Er bestond ook een sabotageafdeling. De dienst werd erkend als een gewapende weerstandsorganisatie, hoewel heel wat medewerkers hun taken ongewapend deden. Tussen april en mei 1944 kon de bezetter tachtig leden van de groep arresteren.

Er werden 1.427 leden van de Service D erkend als gewapende weerstander.

2 - De inlichtings- en actiediensten - Inhoud

In totaal werden er 18.716 mensen erkend als inlichtings- en actieagent. Ze waren actiefin 129 diensten verspreid over bezet België. De Veiligheid van de Staatin ballingschap te Londen stuurde hen aan in samenwerking met de Britse diensten MI6, MI9 en SOE.

De agenten waren actief in politieke, economische en militaire spionage: sabotage, psychologische oorlogsvoering, propaganda, ontsnappingslij nen, meteorologische inlichtingen, ondersteuning van werkweigeraars. De nazi's arresteerden minstens 4.000 van hen tijdens hun actieve inzet en 1.815 kwamen op onmenselijke wijze aan hun einde: gefusilleerd, onthoofd, vermoord, gestorven aan uitputting in de kampen, ongelukken tijdens parachuteringen bij nacht...

Op de Geheime Duitse begraafplaats te Hechtel werden 57 van deze agenten begraven. Wij geven hieronder een kort overzicht van de diensten waartoe deze mensen behoorden en van de zendingen waarvan zij deel uitmaakten.

Antoine. Volgens André Lange-Médart, kleinzoon van Francois Médart, richtte Antoine Lon-gueville de inlichtingsdienst op in augustus 1940. De naam refereerde naar Antoine Delfosse, een gewezen christen-democratische minister die in Luik mee het Armee de Liberation oprichtte.

Beaver-Baton. De geparachuteerde agenten Wladimir Van Damme, alias Beaver, en Edmond Desnerck richtten in december 1941 deze inlichtingsdienst op. Ze werkte van begin december 1941 tot half februari 1942 onder de naam 'Beaver'. Na de aanhouding van Wladimir Van Damme veranderde dat in 'Beaver A' en tot eind juni 1942 in 'Beaver-Baton'. Op 23 juni 1942 hielden de Duitsers Beaver-Baton, het alias van Nicolas Monami, de burgemeester van Bassenge, aan. Zijn naaste medewerker Emmanuel Jooris ontsnapte op het nippertje en vormde nadien het net 'BB' ofte Brise-Botte.

Brave-Bravery. De groep die Brave-Bravery zou worden gaf aanvankelijk een sluikblad uit. Eén van de promotoren was kapelaan Joseph Weeghmans, onderpastoor van de Sint-Goedeleparochie in Brussel. Ook Alben Stainier was lid. Stainier vertrok naar Engeland, volgde daar een opleiding en werd in november 1941 gedropt. De groep rond Weeghmans, de kapelaan, staakte het uitgeven van zijn sluikblad en stortte zich volledig op het inlichtingenwerk. Met de komst van Stainier, alias Brave, hadden zij hun verbinding met Londen. Toen Stainier begin maart 1942 werd aangehouden, volgde Edouard Cleeren, amper één week eerder gedropt, hem als leider op. Onder de naam 'Bravery' werkte het net nog verder tot 29 november 1942. Die dag arresteerden de Duitsers Cleeren in het Luikse Guillemins-station. De niet aangehouden leden gingen over naar andere netten. De inlichtingsdienst telde ongeveer 300 medewerkers en was actief van november 1941 tot november 1942.

(Mission) Caesarevitch. Codenaam voor de zending van Emile Tromme. Hij werd in de nacht van 12 op 13 mei 1941 vanuit Engeland gedropt met als opdracht een sabotagegroep op te richten en op te leiden. De nazi's fusilleerden hem in Luik op 25 februari 1942. Hij ligt begraven in Hechtel in graf nummer 13.

Clarence. Walthère Dewé, directeur bij de Regie van Telegrafie en Telefoon (RTT), patriot en overtuigd katholiek, had tijdens de Eerste Wereldoorlog bij La Dame Blanche gezeten, een inlichtingendienst in bezet België die exclusief voor de Britse inlichtingendienst werkte. Na de executie van stichter Dieudonné Lambrecht in 1916 nam Déwé zelf de leiding van La Dame Blanche. Meer dan twintig jaar later, op 3 september 1939, contacteerde de Britse Secret Intel-ligence Service Walthère, hun oude kennis, met de vraag een nieuwe inlichtingendienst uit te bouwen. In mei 1940 was Dewé al actief met zijn Corps d'Observation (COB). Van zodra de bezetting een feit was, veranderde COB in 'Cleveland', het pseudoniem van Dewé. Nadien wijzigde de naam nog eens in 'Clarence', het pseudoniem van Hector Demarque, een ingenieur bij de RTT. Clarence groeide uit tot één van de grootste en meest efficiënte Belgische netwerken. Met ongeveer tweeduizend leden bedekte Clarence op zijn hoogtepunt heel België.

Comète (Komeet). Ontsnappingslijn gespecialiseerd in de hulp aan geallieerde militairen, opgericht door Andrée De Jongh. De lijn werd eerst genoemd naar het pseudoniem van de stichtster, Dédée. Later doopten de Engelsen dat om tot 'Postman'. Maar uiteindelijk zou de ontsnappingslijn vooral bekend worden onder de naam 'Cornet', in het Nederlands 'Komeet', naar de snelheid waarmee ze geallieerde vliegers naar Engeland terugbracht. Het eerste konvooi, waarvan een Britse vlieger deel uitmaakte, vertrok op 18 augustus 1941 uit Brussel. Komeet bracht tussen augustus 1941 en 6 juni 1944 288 leden van het geallieerd vliegpersoneel en 46 Belgen over de Pyreneeën, in veilige Engelse handen in San Sebastian of Bilbao. De ontsnappingslijn telde een duizendtal leden.

Eva/Evasion. Een sectie van Portmine, gespecialiseerd in de zorg voor neergekomen geallieerde vliegeniers. Eens de vliegeniers bekomen waren, vertrouwde de dienst hen toe aan Komeet. Portmine kwam in de loop van 1941 tot stand onder gemeenteambtenaren in Schaarbeek. Het aantal vaste medewerkers van Evasion wordt geschat op ongeveer 25 mensen.

FFC. De Forces Francaises Combattantes waren actief voor de autoriteiten van France Libre op het door Duitse troepen bezet Frans grondgebied of op het grondgebied onder bestuur van het Gouvernement de Vichy.

Herzelle. De zending Herzelle wilde voornamelijk informatie over het Onafhankelijkheids-front en het Belgisch Legioen voor de Belgische regering in Londen. Philippe de Liedekerke kwam in de nacht van 1 op 2 maart 1942 ten noordwesten van Marche-en-Famenne met zijn marconist Roger Cerf neer. Hij ondervroeg de leiding van het OF en het Legioen over hun strekking en hun intenties. Op 9 april 1942 vertrok hij in gezelschap van kapitein-commandant Claser, de toenmalige leider van het Belgisch Legioen, terug naar Engeland. Een dag eerder had de bezetter marconist Roger Cerf aangehouden. De nazi's begroeven hem in Hechtel in graf nummer 44.

JAB. Is de afkorting van jusquau bout. Pierre Bouriez nam het initiatief tot oprichting na toestemming van Londen. Doel was een volledig onafhankelijk net met mensen die voor geen enkele andere groep werkten. Voor de uitbouw deed Bouriez een beroep op Léopold Baron. JAB werkte van oktober 1941 tot oktober 1942. Het was een klein net met medewerkers uit Brussel, Brugge, Gent, Luik, Charleroi, Nessonvaux, Waver en Ransart. Wij telden 39 erkende agenten aangesloten. De aanhoudingen van oktober 1942 vernietigden de JAB. Ze waren het gevolg van infiltratie door de Belgische Abwehr-digente Marthe Gruslin.

(Mission) Koala. Code-naam voor de zending van Victor Lemmens. Hij werd op 25 juni 1942 geparachuteerd om een reeks sabotageacties uit te voeren in de Kempen. Maar toen hij neerkwam, wachtte de bezetter hem op. Die was op de hoogte van zijn komst omdat hij de zender van de eerder opgepakte verzetsman Gaston Aarens had en Londen dat niet wist. De nazi's fusilleerden Victor Lemmens in Schaarbeek op 8 oktober 1942. Hij ligt begraven in Hechtel in graf 71. Gaston Aarens werd op 4 december 1944 in Brandenburg-Havel onthoofd.

Luc-Marc. De dienst Luc, vanaf 1942 verveld tot de dienst Mare, ontstond spontaan. Dat gebeurde in en rond het ministerie van Justitie en het Justitiepaleis in Brussel tijdens de herfst van 1940. De stichter was Georges Leclercq, een bediende op Justitie. Leclercq had nogal wat redenen om de bezetter op alle mogelijke manieren te dwarsbomen. Hij had als vrijwilliger gevochten in 1914-18. En zijn zoon Georges, die hij liever Lucien, kortweg Luc, had genoemd, was tijdens de Achttiendaagse Veldtocht gesneuveld. Georges Leclercq kreeg medewerking van collega's en superieuren. Eind 1940 kwam daar ook officier Henri Bernard bij, die heel wat van zijn collega's en leerlingen aan de Koninklijke Militaire School meebracht, alsook de leden van een zeer actieve scoutsgroep uit het Luikse. Midden 1942 kreeg Luc-Marc vanuit London dringende orders om zich in de toekomst te onthouden van sabotageactiviteiten en zich niet in te laten met paramilitaire organisaties. De dienst groeide uit tot de grootste inlichtingsdienst in bezet België. Men schat het aantal agenten en helpers op 3.635 en het aantal gelegenheidsme-dewerkers op 1.340.

Michelli. Henri Michelli, een expert-boekhouder, ontplooide een indrukwekkende en veelzijdige activiteit. In februari 1942 werd hij de adjunct van Fréderic De Jongh, die de Belgische sector leidde van het ontsnappingsnet dat later gekend werd als Komeet. Michelli was ook actief in het inlichtingenwerk, de sabotage en de verspreiding van de sluikpers. Begin mei 1942 werd hij aangehouden. De GFP meldde in haar activiteitsrapport voor de periode van 1 tot 31 oktober 1942 dat het aantal gearresteerden in de spionagezaak Abbe-Michelli' tot 225 was opgelopen.

MBL. Mission Beige de Liaison

(Mission) Opinion. Pater-jezuïet Robert Jourdain werd in de nacht van 5 op 6 juli 1941 in de buurt van Marche gedropt. Hij moest een verbinding tot stand te brengen tussen het kerkelijk gezag in België en de Belgische regering in Londen en informatie over de koning en het hof inwinnen. Maar de pater zocht ook, ten zuiden van Samber en Maas, geschikte mensen om een organisatie op te richten die zich bezighield met propaganda, inlichtingen en sabotage, de zogenaamde dienst 'Raymond'.

(Action) Outcaste. Jean Maus en André Fonck werden in de nacht van 29 op 30 september 1941 gedropt nabij Champion. Hun opdracht bestond in het vormen van sabotagegroepen en ontvangstcomités voor volgende droppings. De Duitsers hielden hen in mei 1942 aan. De te-genspionage gebruikte het zendtoestel van André Fonck en zijn code om de Britten te misleiden. De nazi's hielden dat acht maanden vol, waardoor niet enkel vele containerladingen en maar ook twee agenten, Sterckmans en Bodson, in hun handen vielen.

(Action) Periwig. Armand Campion werd op 12 augustus 1941 in Henegouwen geparachuteerd. Hij vormde een sabotagegroep en een "onthaalcomité" voor wapenparachutages in de streek van Lessen, maar werd op 28 januari 1942 aangehouden. De Duitse politie slaagde erin hem valse boodschappen, opgesteld door de Duitse contraspionage, naar Londen te laten versturen. Londen wist niet dat hij voor de bezetter uitzond. De security check was toen onbestaande, wat tot vele aanhoudingen leidde.

Stockmans. Charles Stockmans richtte dit kleine inlichtingennet op in Antwerpen. Hij bouwde vanaf december 1941 een spionagenetwerk op dat een dertigtal leden telde. De meeste medewerkers woonden in Antwerpen. De inlichtingendienst Stockmans stond in dienst van de naar Londen gevluchte Franse generaal de Gaulle. Het net werkte van oktober 1941 tot juni 1942. De Duitsers fusilleerden acht leden, ze liggen begraven te Hechtel. Ze stuurden ook vier anderen naar een concentratiekamp: twee kwamen terug, Charles Scholier en José Stockmans.

Tegal. Beroepsofficier-luitenant Pierre Hauman en oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog Paul Collard richtten dit net op in 1940 in Zuid-Frankrijk. Ze boden de Franse Geheime Dienst en de Britse militaire attaché aan bij hun terugkeer in België een inlichtingendienst op te richten. In maart 1941 werd het net bij de organisatie van commandant Doyen, die in Zuid-Frankrijk het net Benoit leidde, gevoegd. Pierre Hauman reisde regelmatig als koerier tussen Limoux, in het Pyreneeëngebied, en Brussel om voor Benoït de verbinding te onderhouden met inlichtingendiensten Luc en Zero. Na de aanhouding van Hauman, einde september 1943, werd het net Tegal bij het net Mill aangehaakt.

Tempo. Tempo bestond zowel uit een inlichtingendienst als een ontsnappingslijn naar Zwitserland. De dienst werkte van begin 1942 tot aan de bevrijding. In Zwitserland had Tempo een vaste basis met stevige connecties. Het vormde daar in samenspel met Farrell, de Britse vice-con-sul van Genève, een belangrijke schakel tussen Groot-Brittannië en België. Spilfiguren waren Leopold Vandewyer en Monique de Thysebaert.

Tweede Directie /Deuxième Direction. In Groot-Brittannië wordt in november 1940 binnen het Belgische ministerie van Landsverdediging een 2d' sectie heropgericht. Aan het hoofd staat een luitenant-kolonel en verder is er ook een secretariaat, een dienst inlichting en een dienst

actie. Volgens de overeenkomst van 30 oktober 1942 (tussen de nieuw aangetreden ministers van Landsverdediging en Justitie, met het nieuwe diensthoofd van de 2dc Sectie, samen met de bestuurder van de (Belgische) Veiligheid van de Staat) krijgt de 2de Sectie de bevoegdheid voor het uitvoeren van zendingen met betrekking tot militaire inlichtingen en de uitbating van deze inlichtingen. Daarnaast mag de 2de Sectie militaire sabotagedaden plegen en operaties uitvoeren ter voorbereiding van een tweede front. Als gevolg van een reorganisatie van het ministerie van Landsverdediging wordt de 2dt Sectie op 16 november 1943 omgedoopt tot de 2dc Directie. De bevoegdheden blijven onveranderd. Voor de rest van haar verblijf in Groot-Brittannië blijft de voornaamste rol van de Tweede Directie: 'de coördinatie met de geheime troepen in bezet België'.

Zero. Fernand Kerkhofs en Jean Moens werkten beide voor de informatiedienst van Brufina, de holding van de Bank van Brussel. Ze vormden in de zomer van 1940 ook de kern van het net dat pas medio 1941 zijn naam kreeg. Zero hield zich niet enkel bezig met het verzamelen en overbrengen van inlichtingen, het hielp ook een aantal mensen naar Engeland ontsnappen. Het was eveneens betrokken bij de uitgave van La Libre Belgique. Het eerste gedrukte nummer (april 1941, nummer 9) rolde op 3.000 exemplaren van de persen van de Bank van Brussel. Zero beschikte over goede contacten in financiële, industriële en gerechtelijke middens die vanuit het hele land inlichtingen konden verschaffen. De leiding van het net werd achtereenvolgens door Fernand Kerkhofs, William Ugeux, Albert Hachez, Maxime Vanpraag en André Rostenne waargenomen. Het aantal medewerkers wordt geschat op ongeveer 3.000.

ZIG. Verscheidene medewerkers van het net Brave-Bravery kregen postuum een erkenning als inlichtings- en actieagent bij de dienst ZIG. Dit komt waarschijnlijk omdat hun net tot maart 1942 bedrijvig was onder de naam 'Brave'. Na de aanhouding van leider Albert - 'Brave' -Stainier verandert de groep zijn naam naar 'Bravery'. Maar als ook Stainiers opvolger, Edouard Cleeren wordt gearresteerd, stopt de groep. Een van de belangrijkste schakels van het net in Moeskroen is Adrien Fache. Hij komt bij ZIG terecht. Vandaar dat ook zijn vroegere medewerkers, die actief waren in het net Brave-Bravery, als agent van ZIG erkend werden.

Geraadpleegde literatuur: - Inhoud

Coekelbergs R., Cools M., Libert R., Pashley V., Raes J., Stans D. et Vandecasteele R. Gedenkboek Inlichtings- en actie Agenten, Maklu, Anvers-Apeldoorn, 2015, 861 p.

Strubbe Fernand, Geheime Oorlog 40/45. De inlichtings- en actiediensten in België, Lannoo, Tielt, 1992, 558 p.

Huygelier Jeroen, Belgische Militaire Inlichtingen en Veiligheid: een beknopte organieke evolutie, 1929-1989, paru dans ‘1915-1925. Het verhaal van de Belgische militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst’, Maklu, Anvers-Apeldoorn, 2015, p. 338-339.

Verhoeyen Etienne, België bezet. 1940-1944. Een synthese. BRTN/Éditions éducatives, Bruxelles, 1993, 456 p.

Louyet Paul. Het verzet, DNB/Édition Pelckmans, Kapellen, 1991, 95 p.

Van de Vijver H., Van Doorslaer R. et Verhoeyen E., Het verzet /2,DNB/Édition Pelckmans, Kapellen, 1988, 112 p.

Van Den Wijngaert M., De Wever B., Maerten F., Luyten D., Nefors P., Vandeweyer L. et Beyen M., België tijdens de tweede wereldoorlog, Manteau, Amsterdam, 2018, 317 p.

Langez-Médart André, Il y a 75 ans, l’exécution de mon grand-père, François Médart et de ses compagnons, Les carnets d’André Lange-Médart, L’alfarrabiste et la libelule, 2017

Verantwoording gebruikte foto's - Inhoud

1. François E. MÉDART, Helden en Martelaren, p. 411.
2. Omer E. J. M. ERNEST, Helden en Martelaren, p. 370.
3. Jean H. M. DERWAEL, Helden en Martelaren, p. 362.
4. Georges J. H. DECKERS, Service Archives des Victimes de la Guerre 
5.
Paul Leon PARIS, Cimetière secret Hechtel  - Victor Geerdens
6. Jean Emile N. G. A. PHILIPPET, Helden en Martelaren, p. 422.
7. Antoine E. VAN GEEL, Cimetière secret Hechtel  - Victor Geerdens
8.
Charles C. G. CHASSEUR, Helden en Martelaren, p. 342.
9. Chrétien G. A. NYCKEES,  Dacob : Archives et Bibliothèque pour l’étude du communisme
10.
Robert J. L. J. B. WISEMBERG, Helden en Martelaren, p.459.
11. Jules M. J. LIENAERT, Helden en Martelaren, p. 404.
12. Richard A. SOUPART, Guldenboek van de Belgische Weerstand, p.138.
13. Emile M. J. TROMME, Helden en Martelaren, p. 440.
14. Henri JUVENOIS, Helden en Martelaren, p. 396.
15. Albert J. M. J. STAINIER, Helden en Martelaren, p. 435.
17. Hubert E.J. GOUVERNEUR, Archives Défense Nationale
18. Jean P. A. CLOKERS, Voncken, M., Les fusillés nous parlent!, p. 93.
19. August A. VAN LAERE, Helden en Martelaren, p. 448.
20. Paul D. M. J. F. EYKENS, Helden en Martelaren, p. 371.
21. Gustave V. J. E. QUESTIAUX,  Archives Tim De Craene
22. Jaak M. A. PISSENS, Helden en Martelaren, p. 424.
23. Constant L. DE GREEF, Helden en Martelaren, p. 352.
24. Josephus M. IMPENS, Archives Tim De Craene
25. René J. J. RENSON, Voncken, M., Les fusillés nous parlent!, p 115.
26. Jean Jacques DEHARENG, Dacob: Archives et Bibliothèque pour l’étude du communisme
27.
Jean J. M. GUILLISSEN, Guldenboek van de Belgische Weerstand, p. 138.
28. Enrico VERCELLINO,Archives Prof. Anne Morelli
29. Martin GYSELAER,  Voncken, M., Les fusillés nous parlent!, p. 123.
30. Florimond A. SMEETS, Helden en Martelaren, p. 434.
31. Emile L. RENARD, Helden en Martelaren, p. 428.
32. Henri S. J. RASQUINET, Voncken, M., Les fusillés nous parlent!, p. 131.
33. Camille L. HANS, Voncken, M., Les fusillés nous parlent!, p. 131.
34. Leon B. VAN CAUWENBERGE, Helden en Martelaren, p. 442.
36. Florent J. PAULUS, Dacob: Archives et Bibliothèque pour l’étude du communisme
39. Jean N. L. MAUS, Archives Défense Nationale
40. Firmin LOUTSCH, Helden en Martelaren, p. 406.
41. François E. MALMEDY, Helden en Martelaren, p. 408.
42. Petrus A. M. PILAET, Helden en Martelaren, p. 423.
44. Roger M. CERF, Cimetière secret Hechtel  - Victor Geerdens
45. Guillaume N. DELCHEF, Voncken, M., Les fusillés nous parlent!, p. 161.
46. Julien D. BETERMAN, Helden en Martelaren, p. 330.
47.Célestin J. GUILLAUME, Helden en Martelaren, p. 384.
48. Gaston L. E. NOTTÉ, Helden en Martelaren, p. 418.                                               49.Albert DROSSART, Helden en Martelaren., p. 367.
50. André B. G. HELBO, Helden en Martelaren., p. 387.
51. Paul V. E. E. BEGUIN, Helden en Martelaren., p. 328.
52. Jozef F. HOFKENS, Helden en Martelaren., p. 389.
53. Roger A. L. DEVLEESCHOUWER, Cimetière secret Hechtel  - Victor Geerdens
54. Léon M. D. G. PIRAPREZ, Cimetière secret Hechtel  - Victor Geerdens
55. Jules A. WAGNER, Helden en Martelaren., p. 456.
56. Joseph P. G. PATINET, Helden en Martelaren., p. 420.
58 Jules F. J. LEJEUNE, Cimetière secret Hechtel  - Victor Geerdens
62. Hubert P. J. G. DUBOIS, Helden en Martelaren., p. 367.
63. Jean Paul J. E. HUYGEBAERT, Helden en Martelaren., p. 392.
65. Ferdinand P.F.HEUVENEERS, Voncken, M., Les fusillés nous parlent!, p. 175.
66. Romain F. M. JOEGHMANS, Helden en Martelaren., p. 395.
67. Hendrik SELLESLAGHS, Helden en Martelaren., p. 433.
68. Jacques BRUTHIER, Cimetière secret Hechtel  - Victor Geerdens
69. Jean A. J. N. CORNEZ, Helden en Martelaren., p. 346.
70. Ernest L. HAVAUX, Helden en Martelaren., p. 386.
71. Victor J. LEMMENS, Helden en Martelaren., p. 402.
80. Nicolas J. DOYEN, Voncken, M., Les fusillés nous parlent!, p. 175.
81. Paul M. L. E. FIRKET, Helden en Martelaren., p. 372.
82. Rudolf V. H. COUMONT, Helden en Martelaren., p. 346.
83. Justin LAMBERT, Commission d’Histoire Locale de Jupille.
84. Albert J. J. LAMBERT, Helden en Martelaren., p. 399.
85. Joseph H. M. A. LABEYE, Helden en Martelaren., p. 397.
86. Joseph M. H. VAN DER VAET, Helden en Martelaren., p. 446.
87. Maurice L. L. LIEBENS, Helden en Martelaren., p. 404.
87/A. Leonard A. G. J. MAQUINAY, Helden en Martelaren., p. 409.
88. Albert P. WAUMANS, Helden en Martelaren, p. 457.
89. Joseph J. M. MARECHAL, Helden en Martelaren., p. 409.
90. Oscar A. REICHLING, Voncken, M., Les fusillés nous parlent!, p. 187.
91. Louis COKAIKO, Voncken, M., Les fusillés nous parlent!, p 231.
92. Antoine L. L. J. ROBERT, Helden en Martelaren., p. 428.
93. Jules A. P. GENGLER, Helden en Martelaren., p. 377.
94. Auguste F. J. A. FRENOY, Helden en Martelaren., p. 374.
95. Roger J. REICHLING, Voncken, M., Les fusillés nous parlent!, p. 187.
96. Gerard H. J. DENIS, Helden en Martelaren., p. 359.
97. Noël H. J. COUTELIER, Helden en Martelaren., p. 346.
98. Thomas P. J. NIHANT, Helden en Martelaren., p. 417.
99. Emmanuel A. G. H. G. de Neckere, Helden en Martelaren., p. 359.
100. Petrus J. M. A. HANNOSET, Helden en Martelaren., p. 385.
101. Aloïs J. DE MEIRSMAN, Helden en Martelaren., p. 358.
102. Rudolf E. SPITAELS, Helden en Martelaren., p. 435.
103. Guillaume F. VANZEVEREN, Helden en Martelaren., p. 451
104. Joseph F. N. DEBECK, Cimetière secret Hechtel  - Victor Geerdens
105. René VERLEYEN, Helden en Martelaren., p. 453.
106. Marcel P. DEMEULEMEESTER, Helden en Martelaren, p. 358.
108. Charles L. A. STOCKMANS, Helden en Martelaren., p. 436.
109. Henri P. A. AERDEN, Helden en Martelaren., p. 323.
110. Raymond J. H. DELAHAIE, Service Archives des Victimes de la Guerre
111.
Jozef A. M. G. VERMANDEL, Helden en Martelaren., p. 454.
112. Marcel S. P. A. M. DE BACKER, Helden en Martelaren., p. 349.
113. Jacques R. V. VANDERMOEREN, Helden en Martelaren., p. 445.
115. Edouard J. R. SALMAN, Helden en Martelaren., p. 430.
116. Alfons C. BUNNENS, Helden en Martelaren., p. 339.
117. Maximilien E. J. M. TEMMERMAN, Helden en Martelaren., p. 438.
118. Norbert J. VAN HELLEPUTTE, Helden en Martelaren., p. 447.
122. François A. LAMBERT, Helden en Martelaren., p. 399.
124. Louis M. A. DE HOUWER, Helden en Martelaren., p. 354.
125. Nestor A. J. G. BODSON, Guldenboek van de Belgische Weerstand., p. 110.
126. Roger A. ISTASSE, Helden en Martelaren., p. 393.
127. Gustave V. C. DERARD, Helden en Martelaren., p. 360.
129. Lucien J. J. VRIELYNCK, Helden en Martelaren., p. 456.
130. Theophiel J. DEWILDE, Helden en Martelaren., p. 365.
131. Jan Baptist VAN DEN ABBEEL, Helden en Martelaren., p. 442.
132. Fideel R. VAN WEYENBERG, Helden en Martelaren., p. 451.
133. David HERSZAFT, Archives de l’État de Belgique
134. José M. J. FETU, Helden en Martelaren., p. 372.
135. Paul E. HERMANS, Helden en Martelaren., p. 388.
137. Edouard F. SEYMENS, Helden en Martelaren., p. 433.
138. Nicolas J. PLUNUS, Helden en Martelaren., p. 424.
139. François NYSEN, Helden en Martelaren., p. 418.
140. Theofiel M. WYNSBERGHE, Helden en Martelaren., p. 459.
141. Yvon A. J. MALEVEZ, Helden en Martelaren., p. 408.
142. Camille DE ROECK, Helden en Martelaren., p. 361.
143. François M. F. LEMEUR, Gedenkboek Breendonk., p. 186.
144. Jean L. M. J.  PAULUS, Helden en Martelaren., p. 421.
147. François Adelin DUBOIS, Cimetière secret Hechtel, Victor Geerdens
148. Alfred E. GOFFINET, Helden en Martelaren., p. 380.
150. Robert F. P. BOISACQ, Helden en Martelaren., p. 334.
151. François L. VANDEKERKHOVE, Helden en Martelaren., p. 443.
152. Robert A. C. BUSSCHAERT, Helden en Martelaren., p. 339.
153. Hervé J. NIHOUL, Helden en Martelaren., p. 417.
154. Moszek Aron RAKOWER, Gedenkboek Breendonk., p. 195.
155. Henri L. J. POHL, Guldenboek van de Belgische Weerstand., p. 208.
156. Marcel V. H. MATHIJS, Guldenboek van de Belgische Weerstand., p. 209.
157. Gilbert J. L. DAXHELET, Helden en Martelaren., p. 348.
158. Arthur F. VAN TILBORG, Gedenkboek Breendonk., p. 205.
159. Szlawa Zelman ENGIELSZER, Gedenkboek Breendonk., p.173.
160. Ernest J. HERCKENRATH, Helden en Martelaren., p. 388.
161. Victor A. L. HUYLEBROECK, Helden en Martelaren., p. 392.
162. Georges J. A. ROUCHAUX, Helden en Martelaren., p. 430.
163. André M. LARSEN, Gedenkboek Breendonk., p. 184.
164. Alphonse F. J. COLLIN, Helden en Martelaren., p. 344.
165. Marcel A. C. LADRIÈRE, Helden en Martelaren., p. 398.
166. Pierre M. DUPREZ, Helden en Martelaren., p. 369.
167. José A. M. DE WALLENS, Helden en Martelaren., p. 364.
168. Alexandre J. G. ANCART, Helden en Martelaren., p. 324.
169. Marcel G. J. J. TILQUIN, Gedenkboek Breendonk., p. 202.
170. Edmond L. VAN DEN HEUVEL, Helden en Martelaren., p. 444.
172. Eugeen H. NULENS,Archives Victor Geerdens
173. Hubert NULENS, Archives Victor Geerdens
175. Pieter D. MOONS, Helden en Martelaren., p. 414.
176. Josephe WOUTERS, Helden en Martelaren., p. 459.
177. Raoul T. E. VLEGELS, Helden en Martelaren., p. 456.
178. Jean VLEGELS, Helden en Martelaren., p. 455
179. Emiel I. CLEEREN, Helden en Martelaren., p. 343.
180. Theophiel L. F. VAN DEN BONGARD, Helden en Martelaren., p. 443.
183. Ferdinand Jean ERKENS, Cimetière secret Hechtel  - Victor Geerdens
184 et 185
       Albert Roy BARBER, Pierre tombale cimetière Britannique, Victor Geerdens
       Leslie Thomas WATSON, Pierre tombale cimetière Britannique, Victor Geerdens
186.
Georges E. E. VANISTERDAEL, Helden en Martelaren, p. 448.
187. René G. A. LAMBRECHTS, Archives Yvan  Lambrechts
188.
Charles F. N. D’HOSE, Archives Yvan Lambrechts
189. Jean E. J. M. MÉLOT, Archives Marc Verschooris
190.
Gabriel L. T. DUPAIN, Archives Yvan Lambrechts
191. Jozef Alfons MACHIELS, Balen bevrijd, Collection Tom Vanleeuwen
192. Hubert G. VAN DAMME, Helden en Martelaren., p. 442.
193. Gerard H. T. VENKEN, Helden en Martelaren., p. 451.
194. Pieter Joseph VANDEBRIEL, Helden en Martelaren., p. 442
195. L. F. Edouard VISSCHERS, Archives familles Visschers et Van Hove
196. Joseph Edmond A. LAMBRECHTS, Archives Yvan Lambrechts
197. Ludovicus Emiel A. LAMBRECHTS, Archives Yvan Lambrechts
199. Mathieu L. MAES, Balen bevrijd,Collection Tom Van Leeuwen
200. Victor D. J. MOUSSET, Helden en Martelaren., p. 415.
201. Maria Maurice L. SNIJERS, Helden en Martelaren., p. 434.
202. Michiel L. JONKERS,
Helden en Martelaren., p. 395.
203. Joseph Theodoor N. OENSSELS,
Helden en Martelaren., p. 419.

Algemeen Rijksarchief

Het deel 'Archief en Documentatie' van de DG Oorlogsslachtoffers(FOD Sociale Zekerheid) werd op 1 januari 2018 overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief. Het maakt nu deel uit van de afdeling Archieven Hedendaagse Periode en draagt de naam "Dienst Archief oorlogsslachtoffers".

Auffanglager Breendonk 1940-1944. De gevangenen van Breendonk. Gedenkboek.,
Mémorial National du Fort de Breendonk., 2012.

Centre de Documentation historique des Forces armées.

Dacob: Archives et Bibliothèque pour l’étude du communisme.

De Craene Tim, Terechtgesteld. Duitse executies in Oost- en West-Vlaanderen 1941-1944., Flying Pencil, Erembodegem, 2009.

Helden en Martelaren. 1940-45. De gefusiljeerden., Editions J. Rozez S.A., Bruxelles.

Het Guldenboek van de Belgische Weerstand., Editions Leclercq, Bruxelles,  publié par la commission de l’histoire de la résistance, instaurée par le Ministère de la Défense Nationale.

Morelli Anne, La participation des émigrés italiens à la Résistance belge., Ministero Affari Esteri (D.G.E.A.S.), Roma, 1983.

Service Archives des Victimes de la Guerre

Vanleeuwen Tom, Balen bevrijd Erfgoed Balen, 2018.

Verschooris Marc, Wachten op de maan van mei. Albert Mélot en Albert Wouters. Londres 1943-Gand 1944.,Snoeck-Ducaju & Fils, 2000.

Voncken M., Nos fusillés nous parlent! Mes quatorze stations à la citadelle de Liège. Lettres des fusillés (du 21 mai 1941 au 29 janvier 1943), Editions Soledi, Liège, 1945.
  

(1) De slachtoffers die in de brochure enkel met hun initialen vermeld werden, komen in de alfabetische lijst niet voor..

A

AERDEN Henri, graf 109
ANCART Alexandre, graf 168

B

BARBER Albert Roy, graf 184 ou 185
BEGUIN Paul, graf 51
BETERMAN Julien, graf 46
BODSON Nestor, graf 125
BOISACQ Robert, graf 150
BRUTHIER Jacques, graf 68
BUNNENS Alfons, graf 116
BUSSCHAERT Robert, graf 152

C

CERF Roger, graf 44
CHASSEUR Charles, graf 8
CLEEREN Emiel, graf 179
CLOKERS Jean, graf 18
COKAIKO Louis, graf 91
COLLIN Alphonse, graf 164
CORNEZ Jean, graf 69
COUMONT Rudolf, graf 82
COUTELIER Noël, graf 97

D
DAXHELET Gilbert, graf 157
DE BACKER Marcel, graf 112
DEBECK Joseph, graf 104
DECKERS Georges, graf 4
DE GREEF Constant, graf 23
DEHARENG Jean Jacques, graf 26
DE HOUWER Louis, graf 124
DELAHAIE Raymond, graf 110
DELCHEF Guillaume, graf 45
DELPLANQUE, graf 37
DE MEIRSMAN Aloïs,  graf 101
DEMEULEMEESTER Marcel, graf 106
de NECKERE Emmanuel, graf 99
DENIS Gerard, graf 96
DERARD Gustave, graf 127
DERWAEL Jean, graf 3
DE ROECK Camille, graf 142
DEVLEESCHOUWER Roger, graf 53
DE WALLENS José, graf 167
DEWILDE Theophiel, graf 130
D’HOSE Charles, graf 188
DOYEN Nicolas, graf 80
DROSSART Albert, graf 49
DUBOIS François, graf 147
DUBOIS Hubert, graf 62
DUPAIN Gabriel, graf 190
DUPREZ Pierre, graf 166

E

ENGIELSZER Szlawa Zelman, graf 159
ERKENS Ferdinand, graf 183
ERNEST Omer, graf 2
EYKENS Paul, graf 20

F

FETU José, graf 134
FIRKET Paul, graf 81
FRENOY Auguste, graf 94

G

GENGLER Jules, graf 93
GOFFINET Alfred, graf 148
GOUVERNEUR Hubert, graf 17
GUILLAUME Célistin, graf 47
GUILLISSEN Jean, graf 27
GYSELAER Martin, graf 29

H

HANNOSET Petrus, graf 100
HANS Camille, graf 33
HAVAUX Ernest, graf 70
HELBO André, graf 50
HERCKENRATH Ernest, graf 160
HERMANS Paul, graf 135
HERSZAFT David, graf 133
HEUVENEERS Ferdinand, graf 65
HOFKENS Jozef, graf 52
HUYGEBAERT Jean Paul, graf 63
HUYLEBROECK Victor, graf 161

I

IMPENS Josephus, graf 24
ISTASSE Roger, graf 126

J

JOEGHMANS Romain, graf 66
JONKERS Michiel, graf 202
JUVENOIS Henri, graf 14

K

L

LABEYE Joseph, graf 85
LADRIÈRE Marcel, graf 165 
LAMBERT Albert, graf 84
LAMBERT François, graf 122
LAMBERT Justin, graf 83
LAMBRECHTS Joseph Edmond, graf 196
LAMBRECHTS Ludovicus, graf 197
LAMBRECHTS René, graf 187
LARSEN André, graf 163
LEJEUNE Jules, graf 58
LEMEUR François, graf 143
LEMMENS Victor, graf 71
LIEBENS Maurice, graf 87
LIENAERT Jules, graf 11
LOUTSCH Firmin, graf 40
 

M

MACHIELS Jozef, graf 191
MAES Mathieu, graf 199
MALEVEZ  Yvon, graf 141
MALMEDY François, graf 41
MAQUINAY Leonard, graf 87 A
MARECHAL Joseph, graf 89
MATHIJS Marcel, graf 156
MAUS Jean, graf 39
MÉDART François, graf 1
MÉLOT Jean, graf 189
MOONS Pieter, graf 175
MOUSSET Victor, graf 200

N

NIHANT Thomas, graf 98
NIHOUL Hervé, graf 153
NOTTÉ Gaston, graf 48
NULENS Eugeen, graf 172
NULENS Hubert, graf 173
NYCKEES Chrétien, graf 9
NYSEN François, graf 139

O

OENSSELS Joseph, graf 203
 

P

PARIS Paul Leon, graf 5
PATINET Joseph, graf 56
PAULUS Jean, graf 144
PAULUS Florent, graf 36
PHILIPPET Jean, graf 6
PILAET Petrus, graf 42
PIRAPREZ Leon, graf 54
PISSENS Jaak, graf 22
PLUNUS Nicolas, graf 138
POHL Henri, graf 155

Q

QUESTIAUX Gustave, graf 21

R

RAKOWER Moszek Aron, graf 154
RASQUINET Henri, graf 32
REICHLING Oscar, graf 90
REICHLING Roger, graf 95
RENARD Emile, graf 31
RENSON René, graf 25
ROBERT Antoine, graf 92
ROUCHAUX Georges, graf 162
 

S

SALMAN Edouard, graf 115
SELLESLAGHS Hendrik, graf 67
SEYMENS Edouard, graf 137
SMEETS Florimond, graf 30
SNIJERS Maria Maurice, graf 201
SOUPART Richard, graf 12
SPITAELS Rudolf, graf 102
STAINIER Albert, graf 15
STOCKMANS Charles, graf 108

T

TEMMERMAN Maximilien, graf 117
TILQUIN Marcel, graf 169
TROMME Emile, graf 13

U

V

VAN CAUWENBERGE Leon, graf 34
VAN DAMME Hubert, graf 192
VANDEBRIEL Pieter Joseph, graf194
VANDEKERKHOVE François, graf 151
 VAN DEN ABBEEL Jan Baptist , graf 131
VAN DEN BONGARD Theophiel, graf 180
VAN DEN HEUVEL Edmond, graf 170
VANDERMOEREN Jacques, graf 113
VAN DER VAET Joseph, graf 86
VAN GEEL Antoine, graf 7
VAN HELLEPUTTE Norbert, graf 118
VANISTERDAEL Georges, graf 186
VAN LAERE August, graf 19
VAN TILBORG Arthur, graf 158
VAN WEYENBERG Fideel, graf 132
VANZEVEREN Guillaume, graf 103
VENKEN Gerard, graf 193
VERCELLINO Enrico, graf 28
VERLEYEN René, graf 105
VERMANDEL Jozef, graf 111
VISSCHERS Leonard Edouard, graf 195 
VLEGELS Jean, graf 178
VLEGELS Raoul, graf 177
VRIELYNCK Lucien, graf 129

W

WAGNER Jules, graf 55
WATSON Leslie Thomas, graf 184 ou 185.
WAUMANS Albert, graf 88
WISEMBERG Robert, graf 10
WOUTERS Josephe, graf 176
WYNSBERGHE Theofiel, graf 140

X

Y

Z

Grafs « ONBEKEND » : 163538435961107114119120 - 121- 128136145- 146149171181182198

Graf vide:123 
 

Woord van dank - Inhoud

Vooreerst danken wij alle familieleden, kinderen, kleinkinderen van de slachtoffers die door de nazi's in Hechtel begraven werden, voor de informatie die zij ons bezorgd hebben over hun vermoorde vader, grootvader of familielid.

Verder danken wij de Heer Gert De Prins, Mevrouw Alexandra Matagne, Mevrouw Marie-Thérè-se Hoedenaken en al de medewerkers van de 'Dienst Archief Oorlogsslachtoffers' (Archieven Hedendaagse Periode - Rijksarchief). Zonder hun opzoekingswerk hadden wij deze brochure niet kunnen samenstellen.

Veel dank zijn wij ook verschuldigd aan de medewerkers van het Centrum voor Historische Documentatie van Defensie, Sectie Classified Archives, in het bijzonder aan Mevrouw Kathleen Van Acker, Mevrouw Eva Muys, de Heer Jeroen Huygelier en de Heer Freddy Coeckelberghs.

Dank aan de Heer Robin Libert, adviseur-generaal "Academie Outreach & Partnerships" van de Veiligheid van de Staat, die ons toestemming verleende de dossiers van al de Inlichtings- en Actieagenten die in Hechtel begraven werden, te consulteren.

Dank aan al de medewerkers van de leeszaal en de wetenschappelijke medewerkers van het Ce-geSoma (vierde Operationele Directie van het Rijksarchief).

Dank aan het team van het Joods Museum voor Deportatie en Verzet en van Kazerne Dossin, in het bijzonder aan Mevrouw Laurence Schram en Mevrouw Dorien Styven.

Dank aan de Heer Karel Veile, Directeur van het Algemeen Rijksarchief. Dank aan de Heer Rombout Nijssen, Rijksarchivaris in Hasselt.

Dank aan de Heer Dimitri Roden, conservator van het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk.

Dank aan de Heer Sylvain Weuts, conservator van het Museum van het Kamp van Beverlo te Leopoldsburg en de Heren Robert Hubrechts en Jean-Pierre Taelen, medewerkers Bibliotheek en Archief - Museum van het Kamp van Beverlo.

Dank aan de medewerkers van het archief van Het Belang van Limburg. Dank aan Mevrouw Erna Rondelez-Vandooren, Commonwealth War Graves Commission. Dank aan de Heer Kolonel James Phillips, defensieattaché bij de Britse ambassade. Dank aan de Heer Luc de Kezel, stafmedewerker Dienst Archief'Broeders van Liefde'. Dank aan de Heer Kamiel Vandenberghe, Broeder van Liefde.

Inhoud